|
Registracija | Prijavi se!Legenda o Prokletoj Jerini

Srednjevekovni grad Koznik spada među nekoliko najočuvanijih srednjevekovnih utvrđenja na području Srbije. Grad je u ruševinama, ali na osnovu naučnih analiza, moguće je vrlo precizno utvrditi njegov izgled od 14. veka pa nadalje.

Zna se pouzdano da je u vreme Lazara Hrebeljanovića Koznik bio grad u kome je on često boravio a kasnije za vreme njegovog naslednika Stefana Lazarevića bio u posedu njegovog čelnika Radiča Postupovića, u narodnoj pesmi opevanog kao Oblačić Rade i Rajko od Rasine, i to je prva istorijska ličnost vezana za ovu tvrđavu jer je pored Koznika imao više desetina sela u svom feudu i istakao se gradeći crkve, pre svega Milentiju, manastir ispod Koznika u dolini Bašicke reke.

Radič je nesumnjivo radio na utvrđivanju i dogradnji Koznika jer je živeo i u vreme despota Đurđa Brankovića i njegove žene Jerine kada se u Srbiji godinama danonoćno radilo na obnovi i gradnji novih tvrđava, kao na primer najveće tvrđave tog vremena, Smedereva. Veliki kuluci nametnuti na narod opevani su u mnogim pesmama, a despotica Jerina smatrana je glavnim krivcem za velike patnje koje je narod trpeo. To je svakako razlog da Koznik ima i drugo ime i u Župi je poznat i kao Jerinin grad, a mnoge legende sačuvane u narodu ovog kraja govore nesumnjivo o tome da se tada na Kozniku mnogo radilo odnosno da mu je dat izuzetan značaj kao utvrđenju koje je trebalo da odigra ključnu ulogu u odbrani ovog prostora.

"Prokleta Jerina" je kaže se u legendama, zavela takav kuluk da su i životinje bile angažovane za izvlačenje materijala, kamena i drugoga na ovaj teško pristupačan vis. I koze su bile korišćene za iznošenje građevinskog materijala, pa je zbog toga, prema narodnom predanju, ovaj grad nazvan Koznik. Narodna pesma kaže da je i u kravi tele zamukalo a u kozi jare provrečelo. Silna Jerina je po predanju zajazila Rasinu na mestu zvanom Skačak, tako da je bila poplavljena plovna dolina Rasine prema Plešu sve do Mitrovog Polja, kako bi uživala u kupanju i vožnji na lađama.

"Koznik - grad vitezova" je jedinstvena manifestacija koja se organizuje od 2008. godine na ostacima srednjovekovnog grada Koznika.U cilju očuvanja tradicije i kulture srednjovekovne Srbije, Zavičajni muzej Župe realizuje manifestaciju u kojoj jednom godišnje posetioci imaju priliku da uživaju u autentičnom okruženju, muzici, kostimima, svojevrsnoj srednjovekovnoj scenografiji sa zanatskim radionicama, štalama, mostićima, tremovima, vladarskim dvoranama, barjacima, zastavama, kao i da prisustvuju borilačkim veštinama koje izvode članovi udruženja Svibor.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming