|
Регистрација | Пријави се!Најстарији календар на свету

На подручју Смедеревске Паланке откривено је више од 150 археолошких локалитета, од праисторије до пада деспотовине 1459. године. Праисторијско насеље Медведњак једно је од највећих налазишта из периода неолита и сматра се престоницом винчанске културе. Налази се у атару села Грчца и простире се на око четрдесет хектара. 

Најстарија налазишта говоре да је у доњој Јасеници живот бујао још пре пет и више хиљада година. Медведњак је најбоље истражено неолитско насеље које је добило име по истоименом потоку. Насеље Медведњак откривено је 1968. године, када су извршена прва заштитна ископавања, која су настављена све до 1973. а једно је остварено 1977. године.

Човеколика фигурина-идол јединствена је у свету. То је људска представа, вероватно жена, у згрченом-пресамићеном ставу, са јако наглашеним куковима, стилизованим тзв. `птичијим лицем`, рукама ослоњеним на колена и наслоњеним на браду. Украшена је изванредно импресивном орнаментиком од дубоких уреза инкрустираних белом бојом велике постојаности. Већина стручњака се слаже да је ово представа жене која се порађа. 

Вредност налазишта на Медведњаку је у томе што је насеобина на овом локалитету била на свом врхунцу при крају млађег каменог доба, које се одликује обиљем вредног археолошког научног и музеолошког материјала, нарочито пластике, чије богатство Медведњак сврстава у једно од највреднијих археолошких налазишта касног неолита.

Археолози претпостављају да је необично украшена кљова дивљег вепра, стара око 8.000 година пронађена у Медведњаку први џепни календар на свету.

На спољном делу кљове, која је месечастог облика, налазе се четири исто тако месечаста проширења, а на унутрашњој страни је урезано 28 минијатурних троугластих удубљења. Ова представа одговара циклусу месеца од 28 дана, са четири карактеристичне мене, и указује на то да је на кљови највероватније представљен - лунарни календар - каже проф. др Милорад Стојић из Археолошког института САНУ.

Лунарни календар је веома дуго у употреби, још од палеолита. Он се користи и данас, на пример у праћењу зачећа и развоја детета и слично, али никада и нигде није нађена тако експлицитна представа као што је случај са предметом из Смедеревске Паланке - каже проф. др Стојић. 

Он сматра да проналазак овог коштаног календара отвара много нових питања, о неолитској цивилизацији у Поморављу, о томе да ли су људи 6.000 година пре нове ере помоћу лунарног календара пратили природне циклусе сетве и жетве, или су планирали породицу и пратили трудноћу.

Откриће из Медведњака је несумњиво једно од највећих из неолитског периода, не само због кљове - календара. На овом локалитету је нађено више култно-уметничких предмета од камена и кости него на било ком другом неолитском налазишту на свету. Укупан број уметнички обликованих предмета (фигурина) од кости из млађег каменог доба у Европи, Малој Азији, Блиском и Средњем истоку је мањи него што је до сада, и то углавном случајно, нађено на локалитету у Смедеревској Паланци - истиче др Стојић.

Извор: Вечерње новостиКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming