|
Registracija | Prijavi se!Najstariji kalendar na svetu

Na području Smederevske Palanke otkriveno je više od 150 arheoloških lokaliteta, od praistorije do pada despotovine 1459. godine. Praistorijsko naselje Medvednjak jedno je od najvećih nalazišta iz perioda neolita i smatra se prestonicom vinčanske kulture. Nalazi se u ataru sela Grčca i prostire se na oko četrdeset hektara. 

Najstarija nalazišta govore da je u donjoj Jasenici život bujao još pre pet i više hiljada godina. Medvednjak je najbolje istraženo neolitsko naselje koje je dobilo ime po istoimenom potoku. Naselje Medvednjak otkriveno je 1968. godine, kada su izvršena prva zaštitna iskopavanja, koja su nastavljena sve do 1973. a jedno je ostvareno 1977. godine.

Čovekolika figurina-idol jedinstvena je u svetu. To je ljudska predstava, verovatno žena, u zgrčenom-presamićenom stavu, sa jako naglašenim kukovima, stilizovanim tzv. `ptičijim licem`, rukama oslonjenim na kolena i naslonjenim na bradu. Ukrašena je izvanredno impresivnom ornamentikom od dubokih ureza inkrustiranih belom bojom velike postojanosti. Većina stručnjaka se slaže da je ovo predstava žene koja se porađa. 

Vrednost nalazišta na Medvednjaku je u tome što je naseobina na ovom lokalitetu bila na svom vrhuncu pri kraju mlađeg kamenog doba, koje se odlikuje obiljem vrednog arheološkog naučnog i muzeološkog materijala, naročito plastike, čije bogatstvo Medvednjak svrstava u jedno od najvrednijih arheoloških nalazišta kasnog neolita.

Arheolozi pretpostavljaju da je neobično ukrašena kljova divljeg vepra, stara oko 8.000 godina pronađena u Medvednjaku prvi džepni kalendar na svetu.

Na spoljnom delu kljove, koja je mesečastog oblika, nalaze se četiri isto tako mesečasta proširenja, a na unutrašnjoj strani je urezano 28 minijaturnih trouglastih udubljenja. Ova predstava odgovara ciklusu meseca od 28 dana, sa četiri karakteristične mene, i ukazuje na to da je na kljovi najverovatnije predstavljen - lunarni kalendar - kaže prof. dr Milorad Stojić iz Arheološkog instituta SANU.

Lunarni kalendar je veoma dugo u upotrebi, još od paleolita. On se koristi i danas, na primer u praćenju začeća i razvoja deteta i slično, ali nikada i nigde nije nađena tako eksplicitna predstava kao što je slučaj sa predmetom iz Smederevske Palanke - kaže prof. dr Stojić. 

On smatra da pronalazak ovog koštanog kalendara otvara mnogo novih pitanja, o neolitskoj civilizaciji u Pomoravlju, o tome da li su ljudi 6.000 godina pre nove ere pomoću lunarnog kalendara pratili prirodne cikluse setve i žetve, ili su planirali porodicu i pratili trudnoću.

Otkriće iz Medvednjaka je nesumnjivo jedno od najvećih iz neolitskog perioda, ne samo zbog kljove - kalendara. Na ovom lokalitetu je nađeno više kultno-umetničkih predmeta od kamena i kosti nego na bilo kom drugom neolitskom nalazištu na svetu. Ukupan broj umetnički oblikovanih predmeta (figurina) od kosti iz mlađeg kamenog doba u Evropi, Maloj Aziji, Bliskom i Srednjem istoku je manji nego što je do sada, i to uglavnom slučajno, nađeno na lokalitetu u Smederevskoj Palanci - ističe dr Stojić.

Izvor: Вечерње новостиKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming