|
Регистрација | Пријави се!Србин који је командовао маршалу Жукову

Постоји безброј примера у историји где су Срби узели учешће у ратовима на страни Руса. Неки од њих су своју славу стекли управо на Криму.

Један од примера је и Данило Срдић, који је један период свог живота био и непосредни командат прослављеном четвороструком хероју Совјетског савеза, маршалу Совјетског савеза, једном од највећих војсковођа 20. века Георгију Константиновичу ЖУКОВУ.

О њему пише и сам Жуков у својим мамоарима “Успомене и размишљања”. Жуков описује период када је сам био командат 39. коњичког пука при 7. коњичкој дивизији, којом је командовао Срдић. : “У дивизији су послови нарочито оживели када је команданта дивизије Д. А. Шмита заменио Србин Данило Срдић прослављени командант 1. коњичке армије. Д. Срдић је одмах развио активну делатност и успео је да створи ауторитет код старешина у јединицама. Мени се нарочито свиђао због строгоће у захтевима, бригом за стално усавршавање борбене и политичке обуке. Д. Срдић је активно улазио у сва питања партијског живота и био је комплетан старешина. У личном животу био је веома скроман. Дивизијске вежбе у пољским условима и учествовање у реонским маневрима Д. Срдић је увек узорно водио и они су стално доносили 7. самарској коњичкој дивизији заслужену славу. Сви смо осећали свој оперативно-тактички напредак и знали смо да за то велику заслугу има наш командант дивизије. Једном речју: био је достојан командант и способан учитељ“.

Данило Срдић је рођен 1896. у селу Врховине у Лици. Из Београда је 1912. отишао у Русију и у Гродну 1914. завршио војну школу. Крајем 1916. Био је у Добруджи у I српској добровољачкој дивизији командир вода, и у току фебруарске револуције 1917. постао члан револуционарног војничког комитета. Пошто је напустио дивизију запослио се као радник у Петрограду, где је у лето 1917. ухапшен. Ослободили су га војници из његове дивизије, који су пришли револуцији и изабрали га за команданта Мешовитог петроградског одреда с којим је нападао Зимски дворац. Крајем децембра у Јекатаринославу формирао је I српско-совјетски револуционарни одред од око 1500 људи. У новембру 1918. постављен је за команданта 3. кримског коњичког пука који је водио успешне борбе против јединица генерала Дењкина. Јануара 1919. постаје командант Кримског револуционарног пука, па после командант 2.коњичке бригаде. 

Пошто је 1919-20. Завршио Генералштабну академију у Москви био је командант дивизије и командант Коњичког корпуса. Одликован је Орденом црвене заставе. Нестао је 1937. за време Стаљинових чистки. Као датум његове смрти се води 15.06.1937. Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming