|
Registracija | Prijavi se!Srbin koji je komandovao maršalu Žukovu

Postoji bezbroj primera u istoriji gde su Srbi uzeli učešće u ratovima na strani Rusa. Neki od njih su svoju slavu stekli upravo na Krimu.

Jedan od primera je i Danilo Srdić, koji je jedan period svog života bio i neposredni komandat proslavljenom četvorostrukom heroju Sovjetskog saveza, maršalu Sovjetskog saveza, jednom od najvećih vojskovođa 20. veka Georgiju Konstantinoviču ŽUKOVU.

O njemu piše i sam Žukov u svojim mamoarima “Uspomene i razmišljanja”. Žukov opisuje period kada je sam bio komandat 39. konjičkog puka pri 7. konjičkoj diviziji, kojom je komandovao Srdić. : “U diviziji su poslovi naročito oživeli kada je komandanta divizije D. A. Šmita zamenio Srbin Danilo Srdić proslavljeni komandant 1. konjičke armije. D. Srdić je odmah razvio aktivnu delatnost i uspeo je da stvori autoritet kod starešina u jedinicama. Meni se naročito sviđao zbog strogoće u zahtevima, brigom za stalno usavršavanje borbene i političke obuke. D. Srdić je aktivno ulazio u sva pitanja partijskog života i bio je kompletan starešina. U ličnom životu bio je veoma skroman. Divizijske vežbe u poljskim uslovima i učestvovanje u reonskim manevrima D. Srdić je uvek uzorno vodio i oni su stalno donosili 7. samarskoj konjičkoj diviziji zasluženu slavu. Svi smo osećali svoj operativno-taktički napredak i znali smo da za to veliku zaslugu ima naš komandant divizije. Jednom rečju: bio je dostojan komandant i sposoban učitelj“.

Danilo Srdić je rođen 1896. u selu Vrhovine u Lici. Iz Beograda je 1912. otišao u Rusiju i u Grodnu 1914. završio vojnu školu. Krajem 1916. Bio je u Dobrudži u I srpskoj dobrovoljačkoj diviziji komandir voda, i u toku februarske revolucije 1917. postao član revolucionarnog vojničkog komiteta. Pošto je napustio diviziju zaposlio se kao radnik u Petrogradu, gde je u leto 1917. uhapšen. Oslobodili su ga vojnici iz njegove divizije, koji su prišli revoluciji i izabrali ga za komandanta Mešovitog petrogradskog odreda s kojim je napadao Zimski dvorac. Krajem decembra u Jekatarinoslavu formirao je I srpsko-sovjetski revolucionarni odred od oko 1500 ljudi. U novembru 1918. postavljen je za komandanta 3. krimskog konjičkog puka koji je vodio uspešne borbe protiv jedinica generala Denjkina. Januara 1919. postaje komandant Krimskog revolucionarnog puka, pa posle komandant 2.konjičke brigade. 

Pošto je 1919-20. Završio Generalštabnu akademiju u Moskvi bio je komandant divizije i komandant Konjičkog korpusa. Odlikovan je Ordenom crvene zastave. Nestao je 1937. za vreme Staljinovih čistki. Kao datum njegove smrti se vodi 15.06.1937. Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming