|
Registracija | Prijavi se!Sam u pećini 463 dana

Milutin Veljković čuven je po tome što je uspeo da provede čitavih 463 dana bukvalno zazidan u Samar pećini, živeći unutar iste, ispitivajući je, pritom pokušavajući da potuče svetski rekord nekog francuza koji je pod zemljom proveo celih godinu dana. Svoju nameru je ostvario održavajući radio vezu sa selom, napajajući se strujom iz agregata, hraneći se konzerviranom hranom i dvopecima.

Ostalo je zabeleženo da se čitalac Milutin Veljković, star 34 godine, obratio redakciji „Večernjih novosti“ juna 1969. godine sa molbom da list bude pokrovitelj i organizator obaranja svetskog rekorda u samovanju pod zemljom, koji je do tada, sa 109 dana, držao Francuz Anri Fiout. 

Obezbeđeni su mu lekovi, hrana i druga tehnička podrška, kako bi živeo pod zemljom. Imao je gas-bocu, šporet, instrumente za merenje temperature i vlage u krajnje neuslovnom „domu“. Istražujući, uspeo je da pronađe ljudsku vilicu, koplje, veliki broj životinjskih kostiju...

O svom boravku u pećini Milutin Veljković je izdao i knjigu "Pod kamenim nebom".Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming