|
Registracija | Prijavi se!


Kako je Šašilovac dobio ime?

Postoje dve verzije oko toga kako je selo Šašilovac (opština Kruševac) dobilo naziv. U prvom nazivu sela se kriju dve reči: šaša (trska, stabljike kukuruza) i lovac. Spajanjem ove dve reči okolni narod je nazivao meštane ovih brda koji su bili veoma vešti u lovu (Šaši-lovci, lovci iz zasede). Selo se i danas zove Šašilovac, a njegovi meštani (takođe iskusni lovci) rado pričaju o legendama ovih brda i svojih čuvenih predaka.

Prema drugom, možda i najverodostojnijem je da se u to vreme nalazio Turski logor na području danjašneg Šašilovca u kome je glavni bio beg Muharem koga je narod zbog njegovih dela prozvao šašavim „Šaškom“. Tada je postojao i manastir u selu i za vreme jedne svadbe dok su se svi svatovi nalazili na venčavanju, Šaško naredi Turcima da zauzmu manastir, da sve poubijaju i da ih bace u obližnji bunar. Tako je i bilo prema legendi. Za tu tragediju su čuli hajduci koji su krstarili Temnićem i već sutradan su u šumama iznad danjašneg Šašilovca sačekali poveću grupu Turaka koji su se preko Šumadije uputili za Beograd. Turske vojnike je ova grupa hajduka iznenadila i katastrofalno ih poubijala, a Temnićem je munjevito prostrujala vest da su hajduci "šašavo" poubijali Turke. Od ubijenih Turaka je obližnjim potokom potekla krv prema slivu Zapadne Morave. Po šašavom ubijanju Turaka se veruje da je i selo dobilo ime Šašilovac, vezujući ime sela i za lovce, pa je od reči "šašavo" i "lovac" nastalo ime - Šašilovac.

Izvor: Аца ТодоровићKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming