|
Регистрација | Пријави се!Зашто се шљиве које расту поред цркве брвнаре увијају увек у истом смеру?

У непосредној близини Пролом Бање се налази и црква брвнара посвећена светом кнезу Лазару. Ово је једина таква црква у Топлици, а занимљива је због шљива које расту поред ње и увијају се увек у истом смеру. Временом се шљиве осуше и падну, али израсту нове, опет уврнуте. Објашњење за ову необичну појаву нуди легенда настала после Косовског боја: по предању, војска из топличког краја се окупила пред бој на причест пред ову цркву, а после причести су војници направили шест кругова око цркве и отишли на Косово. Прича се да су мајке и младе снаше узалуд данима чекале пред црквом војску. Са Косова се нико није вратио. Од тог времена се шљиве које расту поред цркве увијају у смеру којем су војници обилазили цркву, а жене за њима увртале вратове.
Да приче нису без основа, односно да је кнез Лазар са главнином своје војске највероватније прошао баш овуда, потврђује и познати путописац Феликс Каниц у својој књизи „Србија – земља и становништво“. 
– Довољно је погледати иоле тачну карту – каже Каниц – па се јасно може видети да је кнез Лазар из Куршумлије за Косово поље изабрао пут уз Бањску реку, јер је то био најкраћи и најсигурнији правац према долини Лаба.

У прилог Каницовој тврдњи иде и усмено предање које каже да је Лазарева војска прошла поред Бањске реке, да је предахнула поред једног црквишта и да се баш ту причестила. Од тада (1389. године) народ ово црквиште назива Лазаревим, а због тога је и будућа црква брвнара посвећена светом цару Лазару српском. Занимљив је и податак да су само две године након Косовског боја, мошти кнеза-мученика поново стигле на ово место. Наиме, када је царица Милица успела да издејствује да се тело њенога мужа пренесе са Косова у Раваницу, захтевала је да се претходно унесе и у ову малу цркву. Том приликом је, по речима Илариона Руварца у „Белешци о моштима кнеза Лазара“, која датира из друге половине 19. века, одлучила да се и сама замонаши.

Извор: СрбијанацКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming