|
Регистрација | Пријави се!Савина стопа у камену

Међу многим амбијенталним занимљивостима на планини Јелици, поменућемо једну у самом срцу ове планине, на потезу Дрења, који се налази на самој граници драгачевских Горачића, према Атеници и Трнави, лако се, поред пешачког пута, уочава човекова стопа у камену, са петом и свих пет прстију. Народ је сматра светом и у њу ставља грожђе, остало воће и новац. Назива је Савина стопа, верујући да је то отисак трага Растка Немањића - Светог Саве.

Приповеда се да је Сава, син Немањин, бежећи са очева двора, да би заварао потере, ходио планиномЈелицом, која бејаше непроходна. Успут га је сустигла очева клетва - да се земља под њим пролама. И заиста, где год би стао на камен, скачући с брда на брдо, ноге су му дубоко потањале. Пас, који је ишао са њим, није могао да га прати, па се изгубио у шуми. Уморан, бегунац је сео да се одмори. Пропланак пред њим, лепо обрађен, просто га је опчинио. Рекао је, себи: "Ја лепог губера земље!" И, када се одморио наставио је путовање.

Његове стопе дуго су се задржале у камену. Народ их прозва Савине стопе, чувајући успомену на Растка Немањића, који је у монаштву назван Сава, а касније постао светац. Једна од тих стопа налазила се на потесу Плоче, на старом путу Чачак-Ивањица, али је срушена средином XX века приликом проширивања саобраћајнице. Друга самује у недрима планине Јелице, на Дрењу, Научници је још нису погледали, нити дали о њој свој суд.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming