|
Registracija | Prijavi se!Savina stopa u kamenu

Među mnogim ambijentalnim zanimljivostima na planini Jelici, pomenućemo jednu u samom srcu ove planine, na potezu Drenja, koji se nalazi na samoj granici dragačevskih Goračića, prema Atenici i Trnavi, lako se, pored pešačkog puta, uočava čovekova stopa u kamenu, sa petom i svih pet prstiju. Narod je smatra svetom i u nju stavlja grožđe, ostalo voće i novac. Naziva je Savina stopa, verujući da je to otisak traga Rastka Nemanjića - Svetog Save.

Pripoveda se da je Sava, sin Nemanjin, bežeći sa očeva dvora, da bi zavarao potere, hodio planinomJelicom, koja bejaše neprohodna. Usput ga je sustigla očeva kletva - da se zemlja pod njim prolama. I zaista, gde god bi stao na kamen, skačući s brda na brdo, noge su mu duboko potanjale. Pas, koji je išao sa njim, nije mogao da ga prati, pa se izgubio u šumi. Umoran, begunac je seo da se odmori. Proplanak pred njim, lepo obrađen, prosto ga je opčinio. Rekao je, sebi: "Ja lepog gubera zemlje!" I, kada se odmorio nastavio je putovanje.

NJegove stope dugo su se zadržale u kamenu. Narod ih prozva Savine stope, čuvajući uspomenu na Rastka Nemanjića, koji je u monaštvu nazvan Sava, a kasnije postao svetac. Jedna od tih stopa nalazila se na potesu Ploče, na starom putu Čačak-Ivanjica, ali je srušena sredinom XX veka prilikom proširivanja saobraćajnice. Druga samuje u nedrima planine Jelice, na Drenju, Naučnici je još nisu pogledali, niti dali o njoj svoj sud.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming