|
Регистрација | Пријави се!Где је гроб Краљевића Марка?

Манастир Короглаш се налази у непосредној близини Неготина, код села Милошево. Нема поузданих података ко га је и када зидао, али се претпоставља да га је зидао Краљ Милутин почетком XIV века. 

Народно предање каже да је на том месту сахрањен Краљевић Марко пошто је рањен, на Шарцу, препливао Дунав из Влашке након битке на Ровинама. Њему је за душу ту подигнут манастир. 

Манастир је био живописан али су се сачували само остаци фресака. Поред цркве налази се средњовековна некропола која је само делимично испитана.

Када су археолози током ископавања у близини села Милошево нашли старо гробље са око 150 преминулих и установили да је у 14. веку код Милошева изграђен манастир Короглаш, народ у источној Србији, сковао је чврст став да у близини мора бити и гроб јунака Краљевића Марка.

Древна легенда каже да се уз Марков гроб крије и велико закопано благо које му је поклонила његова милосница, вила Равиојла, са планине Мироч која се надвија над тај предео.

С колена на колено преноси се и да постоји мапа која до блага води. Исцртана на старој говеђој кожи, са симболима вучје њушке којом су биле обележене шуме у околини Милошева, правоугаоницима који су знаци здања и кружићима који представљају гробове.

Они даље тврде да је тако и пронађен гроб у коме су археолози заиста показали да су људи ту сахрањивани од 11. до 15. века. Ископано је много сребрних наушница и наруквица, изгравиране, па потом позлаћене дијадеме датиране на 14. век и очигледно луксузније варијанте што указује да су њихови власници били добростојећи у српској средњовековној држави.

Од налаза међутим, ништа не указује да у неком од истражених гробова почива Краљевић Марко, нити да се у то време у овим крајевима ратовало. Покојници су, углавном, умирали природном смрћу. Само је код једног у десној бутини откривен врх стреле.

И народ се ево пуну деценију нада да ту почива Марко. Они ни даље никако да поверују претпоставкама наших и румунских научника да је Марко Краљевић као турски вазал учествовао и погинуо 1395. године у бици на Ровинама коју су водили султан Бајазит и војвода Мирча. И да се ратовало са друге стране Дунава код реке Жију. 

Кажу како им је поузданији извор познати путописац и историчар из 19. века, Феликс Каниц који је оставио запис да је у њиховој околини видео камени зид на којем је урезано "Зди замче Краље Марк", у преводу "Овде је престао да гледа у Сунце Краљевић Марко". И да је Марков гроб дефинитивно прелетео преко Дунава, из Румуније у Србију.

Зато, ко год летос оде под Мироч планину, може да заједно са групом тамошњих житеља, лута по околини Короглаша, призива познате влашке врачаре да им травом расковник помогну да открију Марков гроб.

Извор: Јасна Јојић, Новости, маја 2005Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming