|
Registracija | Prijavi se!


Legenda o Vitovnici

U predanju o postanku sela u opštini Petrovac na Mlavi ne pominje se kako je nastao naziv, nesumnjivo je da je naziv slovenskog porekla. Po tom nazivu reke ili mesta poznat je ceo kraj, odnosno rečni sliv. U korenu reči starog imena Vitelnica možda postoji reč Vitlo, što asocira na vodenično kolo ili rečno vitlo koje je služilo za mlevenje rude gvožđa koje se u srednjem veku eksploatisala. Kasnije je naziv permutovan u današnji Vitovnica.Selo je krajem 19. veka imalo oko 120 domova.

U ataru sela se nalazi manastir Vitovnica. Sačuvano je samo nekoliko predanja po kojima je manastir sagradio kralj Milutin.

Prvo predanje da je ispod današnjeg manastira, u bregovima sa leve strane reke vadilo se nekada gvožđe. U dolini ispod manastira bila je nekada topionica, reka je pokretala mnoge vitlove i na njima čekiće za kovanje. Jednog dana dogodila se nesreća, usled kiša narasla je reka, poplavila je i porušila sve zgrade, tom prilikom izginulo je mnogo radnika koji su se tu zadesili. Vest o pogibiji doprla je do samog kralja Milutina, tako on dođe sa nekoliko vladika i mitropolita iz Ždrela Gornjačkog da vidi mesto nesreće. Kad vide sve ovo sažali se i zapovedi da se tu za spomen poginulim radnicima podigne manastir.

Na pitanje majstora gde da sagrade manastir kralj im je odgovorio: „Ovde u ovoj dolini“, iako su se majstori i vladike trudili da ga odvrate od te ideje kralj ostade pri svom ubeđenju da se tu zida manastir i da se nazove Vitovnica. Ovo je predanje koje se u narodu najviše pripoveda.

Drugo predanje bila je pogibija velikog broja ljudi, što je tačno, ali ne u poplavi, već u borbi sa vojskom Drmana i Kudelina oko 1290. godine.

Treće, da je u vreme građenja manastira sedište braničevske mitroploije bilo u Ždrelu gornjčkom.

Na steni, koja se uzdiže iznad manastira, po predanju, bila je mala crkvica (kapela) čiji se ostaci još poznaju. Na istoj steni, pored nekadašnje kapele, postoji i divna omanja pećina. Predanje govori da su se u njoj, još daleko pre postanka manastira Vitovnice, podvizavali monasi i mala crkvica na kamenu služila im je za bogosluženje.

U srednjem delu hrama postoji grob jednog anonimnog monaha Sinaita. Bezimeni prepodobni Sinait sahranjen je na severnoj strani srednjeg dela crkve. Danas je taj grob prazan. Meštani mu pribegavaju kao lekovitom.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming