|
Регистрација | Пријави се!


Прича о шајкачи

Шајка значи галеб на руском језику, а Место Шајкаш, данас у општини Тител, је родно место капе шајкаче. Шајкача је стара балканска капа коју су носили Срби из дела Војводине који се зове Шајкашка.

Некада део Војне границе, Шајкашка је данас подељена на четири општине: Тител, Жабаљ, Нови Сад и Србобран.

То је капа која се носила и у делу Срема и била је плаве боје јер је симболизовала небо. Њен симбол, као старе, аутохтоне капе јесте симбол галеба у лету, раширених крила и то је тзв. слободарска капа.

Због те њене симболике, краљ Милан Обреновић желео је да управо та капа замени фес, који је ношен у највећем делу прекосавске Србије. Шајкача је у Србију уведена прописом из 1870. године. Конкретним називом, као шајкашка капа, дакле као део ношње шајкашких граничара, чије је војничко одело било народно, названа је у пропису из 1876. године, којим је наложено да народне старешине носе "шајкашку капу", каква је одређена и за народну војску. Тако је као капа војника и нижих чиновника шајкача убрзо прихваћена.

Међутим многи тврде да ова капа потиче из срца Шумадије или централне Србије.

У вези са шајкачом има и неспорних чињеница. Њена историја протеже се до средине 19. века. Срби су пре шајкаче и шешира носили црвене турске капе - фесове. Половином претпрошлог века аустроугарска војска, као и друге европске војске, схватила је да шарене, накинђурене униформе које су се до тада носиле нису практичне, лоше се уклапају у околину и блато их је за кратко време хабало, а непријатељу су биле лако уочљиве из даљине.

Зато је, каже предање, аустроугарској армији направљена нова униформа. Капа је била шајкача. Нова униформа се,међутим, није допала владару Францу Фердинанду, па је урађено ново решење, а постојеће већ сашивене униформе је купила Србија у четврт цене.

Посластица у овој причи гласи: царску аустроугарску војску, неколико десетина година касније, српска војска „потукла“ је баш у тим, јефтиним униформама.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming