|
Registracija | Prijavi se!Kako je selo LJubostinja dobilo ime

Legenda kaže da je ime LJubostinja nastalo od reči "ljubve" i "stan" (mesto ljubavi). Na ovom mestu su se, navodno, prvi put sreli knez Lazar i kneginja Milica, koja je za uspomenu na ovaj događaj, odlučila da ovde podigne manastir.

Kada je Lazar Hrebeljanović stradao na Kosovu, Milica je preuzela brigu o državi i narodu, štitila ih od Turaka, a onda se povukla u skromni monaški život. U manastiru joj se pridružila despotica Jelena, u monaštvu Jefimija. 

Kneginja i despotica su negovale lepu reč. U tišini manastirskih zidina nastala je Pohvala knezu Lazaru, izvezena na svili za pokrov kneza Lazara. Monahinju Jefimiji, prvu pesnikinju na evropskom tlu, opevale su i pesme savremenika. Obe monahinje su ovde umrle i sahranjene: Milica na levoj, a Jefimija na desnoj strani ulaza u crkvu. Legenda kaže da je Milica u trenutku smrti svoje najbolje prijateljice dala sarkofag koji je sebi namenila. Na sarkofagu je uklesan cvet ljiljana, simbol koji se često pripisuje Bogorodici.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming