|
Регистрација | Пријави се!


Вражји камен

Чудо природе Вражји камен

О овом чуду природе се врло мало зна зато што није медијски промовисано, али свакако је ово место конкуренција Ђавољој вароши.

Ово место се налази у Србији, на 5 км од Тгровишта поред села Доња Трница и многи научници који су га до сада посетили су били у чуду и нису имали објашњење на који начин су настале ове вражје стене.

На сликама се неможе баш све лепо приказати , али ако икада кренете пут Трговишта остаћете без текста. Колико је лепо, толико делује застрашујуће.

До Вражјег камена уопште није лако стићи због каменог пута који иде уз реку Пчињу. Ово место је цело у камену са 20-ак купа високих од 50-80 метара. Да би чудо било још веће, на самом врху Вражјег камена се налази црква Пресвете Богородице из 14-тог века.

Овде нико не живи, а у цркви се нико не венчава нити се крсте деца због веровања да је уклета.

Пчињани су годинама зидали цркву поред реке Пчиње. Све што би они током дана саградили, ђаволи би ноћу односили на Вражји камен. Тако је настала црква на самој купи високој 60 метара.

Како каже легенда у давна времена заволели су се момак и девојка из села Доња Трница. Он је био јединац из најбогатије куће у селу, а она лепотица из најсиромашније. Њихови родитељи нису прихватали ту љубав. 

Упркос томе, њих двоје су решили да се венчају. Венчање се одржало у цркви Пресвете Богородице.

Кад су изашли из цркве млада и младожења узјахали су, према обичају, окићене коње. Међутим, његов коњ, уплашен од вике и свирке сватова, појурио је према провалији и сурвао се, заједно са младожењом на леђима. Видевши то, млада је скочила са свог коња, потрчала према литици и без размишљања скочила. Тако се весеље очас претворило у жалост. Од тада се, тврде Пчињани, у овој цркви више нико никада није венчао, нити је неко дете крштено.

Извор: Слободан Ј. Стојковић


Извор: Слободан Ј. Стојковић

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming