|
Registracija | Prijavi se!


Vražji kamen

Čudo prirode Vražji kamen

O ovom čudu prirode se vrlo malo zna zato što nije medijski promovisano, ali svakako je ovo mesto konkurencija Đavoljoj varoši.

Ovo mesto se nalazi u Srbiji, na 5 km od Tgrovišta pored sela Donja Trnica i mnogi naučnici koji su ga do sada posetili su bili u čudu i nisu imali objašnjenje na koji način su nastale ove vražje stene.

Na slikama se nemože baš sve lepo prikazati , ali ako ikada krenete put Trgovišta ostaćete bez teksta. Koliko je lepo, toliko deluje zastrašujuće.

Do Vražjeg kamena uopšte nije lako stići zbog kamenog puta koji ide uz reku Pčinju. Ovo mesto je celo u kamenu sa 20-ak kupa visokih od 50-80 metara. Da bi čudo bilo još veće, na samom vrhu Vražjeg kamena se nalazi crkva Presvete Bogorodice iz 14-tog veka.

Ovde niko ne živi, a u crkvi se niko ne venčava niti se krste deca zbog verovanja da je ukleta.

Pčinjani su godinama zidali crkvu pored reke Pčinje. Sve što bi oni tokom dana sagradili, đavoli bi noću odnosili na Vražji kamen. Tako je nastala crkva na samoj kupi visokoj 60 metara.

Kako kaže legenda u davna vremena zavoleli su se momak i devojka iz sela Donja Trnica. On je bio jedinac iz najbogatije kuće u selu, a ona lepotica iz najsiromašnije. NJihovi roditelji nisu prihvatali tu ljubav. 

Uprkos tome, njih dvoje su rešili da se venčaju. Venčanje se održalo u crkvi Presvete Bogorodice.

Kad su izašli iz crkve mlada i mladoženja uzjahali su, prema običaju, okićene konje. Međutim, njegov konj, uplašen od vike i svirke svatova, pojurio je prema provaliji i survao se, zajedno sa mladoženjom na leđima. Videvši to, mlada je skočila sa svog konja, potrčala prema litici i bez razmišljanja skočila. Tako se veselje očas pretvorilo u žalost. Od tada se, tvrde Pčinjani, u ovoj crkvi više niko nikada nije venčao, niti je neko dete kršteno.

Izvor: Slobodan J. Stojković


Izvor: Слободан Ј. Стојковић

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming