|
Регистрација | Пријави се!Тајна манастира Куманица - загонетни камен

Недалеко од села Вебница налази се манастир је посвећен је арханђелу Гаврилу. У њему се чувају мошти Светог Григорија Куманичког. Непознато је ко је био Григорије, сем да се у једном запису помиње као "српски просветитељ и бивши архиепископ", па чак и да потиче "од свете и богоизабране лозе Немањића".

Не зна се ни тачно кад је манастир подигнут, вероватно између 13. и 15. века, али је од 18. века био у рушевинама. Пројектом пруге Београд-Бар требало је да шине иду преко дела манастира, али је ипак померен потпорни зид на пет метара од цркве.

Једино је лековита вода, која је својевремено текла испод самих темеља храма, отекла испод пруге, али је и данас користе верници, пију је и њом се умивају, тврдећи да лечи све што се може излечити.

Куманица, тешко одаје своје тајне. Јер, први камен је из далеког 12. века. Иако је прва молитвена одаја у подножју стена одавно срушена, тај први камен је враћен. Показао нам га је јеромонах Николај Боснић, откривајући зашто је и данас стуб верских исцелитељских обреда.

Загонетни камен, вратио је један муслиман који је искористио метеж када су Турци рушили манастир и однео га кући. Када му је касније умрло двоје деце, био је уверен да је у кућу унео проклетство јер је узео камен без благослова, прича јеромонах Николај.

Након што је „свети камен” враћен, по предању, из суседног села донели су извесног Милоша који је због слепила у младости покушао да се обеси, али га је родбина спречила, донела у Куманицу на празнично богослужење и он је прогледао. Од тада, овде из разних крајева долазе људи свих вера који верују у излечење.

Народно предање је и да се на Дан сабора 26. јула сваке године неко излечи од теже, углавном душевне болести. А прича се да су 1962. године у лето овде донели парализовану девојку, која је са овдашњег олтара изашла на ногама.

Није онда ни чудо да су манастир у дивљим стенама прозвали „мали Острог”. Иначе, по једној од верзија приче о називу и настанку, српски велможа ког су Турци ухватили успео је да остави богатство кумовима који су подигли манастир.

По другој причи, верује се да је Куманицу подигао Свети Григорије који се крајем 13. и почетком 14. века у првобитној молитвеници овде подвезивао.

У сваком случају, прича се да је по њему настао манастир Светог Николаја Григорија који је потом изгорео, а његове „чудотворне мошти овде премештене”.

Неретко се у Полимљу може чути и легенда по којој су мошти светог Саве склоњене пред најездом Турака у последњи час, односно да су на Врачару спаљени нечији туђи остаци, те да су чудотворне мошти српског архиепископа управо овде похрањене.

На дан Светог архангела Гаврила, 26. јула сваке године окупи на хиљаде православаца, католика, муслимана и атеиста, који преноће под ведрим небом крај светих зидина, надајући се излечењу. Верује се да посетом Куманици слепи прогледају, хроми проходају, а нероткиње рађају. Током ноћи се пале свеће за здравље живих и покој душа и разгрешење мртвих.

Извор: Srbijanac

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming