|
Registracija | Prijavi se!


Tajna manastira Kumanica - zagonetni kamen

Nedaleko od sela Vebnica nalazi se manastir je posvećen je arhanđelu Gavrilu. U njemu se čuvaju mošti Svetog Grigorija Kumaničkog. Nepoznato je ko je bio Grigorije, sem da se u jednom zapisu pominje kao "srpski prosvetitelj i bivši arhiepiskop", pa čak i da potiče "od svete i bogoizabrane loze Nemanjića".

Ne zna se ni tačno kad je manastir podignut, verovatno između 13. i 15. veka, ali je od 18. veka bio u ruševinama. Projektom pruge Beograd-Bar trebalo je da šine idu preko dela manastira, ali je ipak pomeren potporni zid na pet metara od crkve.

Jedino je lekovita voda, koja je svojevremeno tekla ispod samih temelja hrama, otekla ispod pruge, ali je i danas koriste vernici, piju je i njom se umivaju, tvrdeći da leči sve što se može izlečiti.

Kumanica, teško odaje svoje tajne. Jer, prvi kamen je iz dalekog 12. veka. Iako je prva molitvena odaja u podnožju stena odavno srušena, taj prvi kamen je vraćen. Pokazao nam ga je jeromonah Nikolaj Bosnić, otkrivajući zašto je i danas stub verskih isceliteljskih obreda.

Zagonetni kamen, vratio je jedan musliman koji je iskoristio metež kada su Turci rušili manastir i odneo ga kući. Kada mu je kasnije umrlo dvoje dece, bio je uveren da je u kuću uneo prokletstvo jer je uzeo kamen bez blagoslova, priča jeromonah Nikolaj.

Nakon što je „sveti kamen” vraćen, po predanju, iz susednog sela doneli su izvesnog Miloša koji je zbog slepila u mladosti pokušao da se obesi, ali ga je rodbina sprečila, donela u Kumanicu na praznično bogosluženje i on je progledao. Od tada, ovde iz raznih krajeva dolaze ljudi svih vera koji veruju u izlečenje.

Narodno predanje je i da se na Dan sabora 26. jula svake godine neko izleči od teže, uglavnom duševne bolesti. A priča se da su 1962. godine u leto ovde doneli paralizovanu devojku, koja je sa ovdašnjeg oltara izašla na nogama.

Nije onda ni čudo da su manastir u divljim stenama prozvali „mali Ostrog”. Inače, po jednoj od verzija priče o nazivu i nastanku, srpski velmoža kog su Turci uhvatili uspeo je da ostavi bogatstvo kumovima koji su podigli manastir.

Po drugoj priči, veruje se da je Kumanicu podigao Sveti Grigorije koji se krajem 13. i početkom 14. veka u prvobitnoj molitvenici ovde podvezivao.

U svakom slučaju, priča se da je po njemu nastao manastir Svetog Nikolaja Grigorija koji je potom izgoreo, a njegove „čudotvorne mošti ovde premeštene”.

Neretko se u Polimlju može čuti i legenda po kojoj su mošti svetog Save sklonjene pred najezdom Turaka u poslednji čas, odnosno da su na Vračaru spaljeni nečiji tuđi ostaci, te da su čudotvorne mošti srpskog arhiepiskopa upravo ovde pohranjene.

Na dan Svetog arhangela Gavrila, 26. jula svake godine okupi na hiljade pravoslavaca, katolika, muslimana i ateista, koji prenoće pod vedrim nebom kraj svetih zidina, nadajući se izlečenju. Veruje se da posetom Kumanici slepi progledaju, hromi prohodaju, a nerotkinje rađaju. Tokom noći se pale sveće za zdravlje živih i pokoj duša i razgrešenje mrtvih.

Izvor: Srbijanac

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming