|
Регистрација | Пријави се!


Где је умро Бошко Југовић, кад се враћао из Косовског боја

Планина Јавор једна је од најлековитијих у Србији. Највиши врх (Василин врх) накази се на 1520 метара надморске висине. Позната је по лековитости за разне болести – анемије, хроничних респираторних обољења, бронхитиса, астме, емфизема. Планина Јавор погодна је и за подизање општег стања имунитета. Ивањички крај коме припада и планина Јавор је занимљив и због природних лепота. Разноврсност и богатство биљног и животињског света је јос једна од карактеристика. Шуме обилују буквом, смрчом, храстом, као и врбом, тополом, јавором и брезом...

Легенда каже да је рањени Бошко Југовић са Косова поља кренуо на Јавор да вида ране. Знао је да ова планина бистрим изворима, лековитим травама лечи и највеће болести. Путовао је дуго на свом вранцу. Стигао је до једног брда изнад Ивањице где су му дуго лечили ране травама и мелемима, али не беше му спаса. Легенда каже да је ту и умро и да је на том месту сахрањен. Много векова касније ту је подигнута црква под хладом девет столетних храстова које је посадио народ овог краја у спомен на све Југовиће.

На обронцима планине Јавор налази се манастир Дубица.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming