|
Registracija | Prijavi se!Gde je kolevka zmajevitih junaka

Jastrebac spada u jednu od najšumovitijih i biljnim vrstama najbogatijih planina ne samo u Srbiji već i na Balkanu. Prostire se između Niša, Aleksinca, Kruševca i Prokuplja, a oivičena je rekama Rasinom, Južnom Moravom i Toplicom. Čine je dva masiva: Veliki i Mali Jastrebac. Najviši vrhovi su Velika Đulica (1.492 m), Zmajevac (1.313 m) i Bela stena (1.257 m).

Zovu je zmajevitom planinom i kolevkom zmajevitih junaka. Prema legendi, potomci zmajeva su i Miloš Obilić i despot Stefan Lazarević. Prema predanju, na visokom i golom planinskom vrhu jastreb je svio gnezdo. U kljunu je nosio grančice sa semenkama koje su padale dok je leteo. Vremenom je iz njih izniklo visoko drveće, a planina je nazvana Jastrebac.

U poslednjim decenijama kružila ja priča da Jastrebac u svojoj utrobi krije misteriozno oružje koje je lično Nikola Tesla ostavio Srbima u amanet...

Izvor: СрбијанацKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming