|
Регистрација | Пријави се!Легенда о Келтима и Врачи са Јухора

Јухор је планина између Велике Мораве на истоку и Левча на западу, Темнића на југу и Белице на северу.

До великих археолошких открића најчешће се долази случајно. Тако је било и овога пута, на планини Јухор, испод највишег врха Велики Ветрен (773 м надморске висине).

То место су сељаци подјухорских села увек далеко заобилазили, сматрајући има неких злих сила и духова. Управо ту, пронађено је келтско утврђење.

Велике заслуге за ово откриће имају ловци и једна лисица. Наиме, приликом хајке, ловци су псима гоничима натерали лисицу у бег. Кад се лисица завукла у своју јазбину, довели су пса јамара и она је морала да побегне из јаме. Ловци су је спремно дочекали, а лисица је на изненађење ловаца у чељустима држала неки чудан, метални предмет, који је личио на узенгију.

Ловци су почели да откопавају јаму и наишли на још неколико металних предмета. Анализу предмета извршили су стручњаци, утврдивши нешто, у шта се до сада није веровало, јер нису постојали материјални докази за то - да се ради о предметима из I века пре нове ере, који су припадали Келтима и да су, дакле, Келти у Шумадији и Поморављу имали велика утврђења!

Келти су оставили у српском језику, као заоставштину, неколико хиљада речи које су веома сличне са изворним, велшким језиком, а о чему је врло упечатљиво писала професорка Ранка Куић. Она је навела да назив Јухора води порекло управо из келтских времена. Постоје нека места у Србији која одвајкада привлаче пажњу радозналаца. Једно од таквих места је и планина Јухор. Како су некада говорили наши стари, то је само једна у низу од планина и брда којима почиње област Гледићких планина. Миленијумско предање на овом поднебљу говори да је назив овог брдско-планинског комплекса, у ствари, потекао из народног предања да управо на том месту "Бог размакне небо, па гледне доле".

Једна од легенди о планини је да су некада су на Јухору живели Врачи, сви их описују као коњанике, а имали су свој дворац негде при врху планине. Ноћу су понекад крали поточачке жене, јер су ове биле веома лепе. Очигледно је да су имали и нека знања која нису имали други људи, поготово када је у питању лечење оболелих. Ваљда им зато и остаде ово чудно име - Врачи.

Извор: СрбијанацКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

  • Đura

    Какви Келти? ДОКЛЕ ЋЕТЕ ДА ЛАЖЕТЕ НАРОД?ТО ЈЕ СРБСКИ ГРАД!
    05. 12. 2019

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming