|
Регистрација | Пријави се!


Зашто је краљ Драгутин предао престо млађем брату Милутину након што је свргао оца Уроша

На планини Рогозна налази се средњевековни град Јелеч, познат као летњиковац Немањића за који се везује и догађај који је претходио доласку краља Милутина на престо и још није ваљано истражен. Ништа се још не предузима ни да се град у Долини краљева заштити од даљег пропадања.

Не може се са сигурношћу рећи када је тачно ово утврђење подигнуто. Зна се само да се Јелеч први пут помиње 1282. године. Та година се у историјским изворима наводи као година када је краљ Драгутин, ловећи са властелом испод града Јелеча, несрећно пао с коња и поломио ногу.

Тај догађај имао је доста одјека у српској историографији. Зна се да је краљ Драгутин свргао с власти свога оца Уроша.

Неки извори наводе да је пад с коња, после којег сломљена нога дуго није могла да зарасте, схватио као божју казну за оно што је урадио свом оцу. Позвао је, зато, млађег брата Милутина и предао му престо исте године када је поломио ногу. Милутин је Србијом владао наредних четрдесет година.

Јелеч се помиње и као једна од престоница Србије тог времена.

Град је релативно малих размера и неправилне основе у облику трапеза. Остаци средњовековног града, посебно зидови и куле, још увек одолевају зубу времена.

Утврђење је подигнуто на остацима угашеног вулкана, на надморској висини од 1262 метара. Имао је одличан преглед и сопствени извор воде, што је, у стратешко-одбрамбеном смислу, било веома важно.

Извор: РТСКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming