|
Registracija | Prijavi se!Zašto je kralj Dragutin predao presto mlađem bratu Milutinu nakon što je svrgao oca Uroša

Na planini Rogozna nalazi se srednjevekovni grad Jeleč, poznat kao letnjikovac Nemanjića za koji se vezuje i događaj koji je prethodio dolasku kralja Milutina na presto i još nije valjano istražen. Ništa se još ne preduzima ni da se grad u Dolini kraljeva zaštiti od daljeg propadanja.

Ne može se sa sigurnošću reći kada je tačno ovo utvrđenje podignuto. Zna se samo da se Jeleč prvi put pominje 1282. godine. Ta godina se u istorijskim izvorima navodi kao godina kada je kralj Dragutin, loveći sa vlastelom ispod grada Jeleča, nesrećno pao s konja i polomio nogu.

Taj događaj imao je dosta odjeka u srpskoj istoriografiji. Zna se da je kralj Dragutin svrgao s vlasti svoga oca Uroša.

Neki izvori navode da je pad s konja, posle kojeg slomljena noga dugo nije mogla da zaraste, shvatio kao božju kaznu za ono što je uradio svom ocu. Pozvao je, zato, mlađeg brata Milutina i predao mu presto iste godine kada je polomio nogu. Milutin je Srbijom vladao narednih četrdeset godina.

Jeleč se pominje i kao jedna od prestonica Srbije tog vremena.

Grad je relativno malih razmera i nepravilne osnove u obliku trapeza. Ostaci srednjovekovnog grada, posebno zidovi i kule, još uvek odolevaju zubu vremena.

Utvrđenje je podignuto na ostacima ugašenog vulkana, na nadmorskoj visini od 1262 metara. Imao je odličan pregled i sopstveni izvor vode, što je, u strateško-odbrambenom smislu, bilo veoma važno.

Izvor: РТСKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming