|
Регистрација | Пријави се!Тајне планине Ртањ

Планина Ртањ је право место за све који воле изазов. Ова планина је позната по бројним подземним изворима, пећинама, јамама, лековитом биљу, ватреним лоптама, које представљају природни феномен, и другим куриозитетним и необјашњивим појавама. Због тога привлачи велики број авантуриста за које посебан изазов представља успон на врх Ртња (Шиљак 1560 метара) са кога сеже поглед чак до ушћа Саве у Дунав.

Значајну туристичку атракцију и својеврстан куриозитет представља јама леденица, која се налази на југоисточној страни највишег врха Ртња. Улаз у јаму је на дну плитке вртаче, ширине око 20 метара у пречнику. Дужина јаме је 50 метара, улаз се постепено сужава, на крају се улази у пространу дворану, ширине 15 и висине 10 метара. Дно дворане је равно, покривено глином и каменим блоковима. Унутрашња температура леденице је прилично уједначена, креће се од -2 преко лета, до -4 током зиме.

Ртањ је познат и по ендемском биљу које расте само на овој планини и законом је заштићено, а од њих свакако је најпознатији ртањски чај (Saturea montana). Сваке године 07. јула, у оквиру манифестације "Св Јован Биљобер", организује се излет до Ртња, где посетиоци уз пратњу стручних водича беру лековито биље на падинама Ртња. На Шиљку, највишем врху Ртња, је 1935. године, након смрти Јулијуса Минха, власника рудника "Ртањ", изграђена црквица-капела Св Ђорђа, а у њеној изградњи учествовало је око 1000 радника (сав потребан материјал и камен за изградњу допреман је на врх Ртња магарцима). Црквицу, која је освештана 1936. године је подигла Јулијусова супруга, Грета Минх, у знак сећања на мужа. На жалост, капелицу су у неколико наврата динамитом разрушили трагачи за златом. Планина Ртањ је велика мистерија. Кажу да се у њој налазе неистражене руде, а са врхом Шиљак (1560 метара) делује као гола пирамида и уистину изгледа као нешто чему ту није место. Поред приче да Ртањ крије дворац препун злата и дијаманата и да је то, у ствари, пирамида коју су нам у наслеђе оставиле древне цивилизације, најзанимљије легенде везане су за ванземаљске активности. Наводно, изнад врха се појављују ватрене кугле јер су ванземљци направили подземни хелиодром чија се тајна врата отварају само у кишним данима када је врх дубоко у облацима.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming