|
Registracija | Prijavi se!Tajne planine Rtanj

Planina Rtanj je pravo mesto za sve koji vole izazov. Ova planina je poznata po brojnim podzemnim izvorima, pećinama, jamama, lekovitom bilju, vatrenim loptama, koje predstavljaju prirodni fenomen, i drugim kuriozitetnim i neobjašnjivim pojavama. Zbog toga privlači veliki broj avanturista za koje poseban izazov predstavlja uspon na vrh Rtnja (Šiljak 1560 metara) sa koga seže pogled čak do ušća Save u Dunav.

Značajnu turističku atrakciju i svojevrstan kuriozitet predstavlja jama ledenica, koja se nalazi na jugoistočnoj strani najvišeg vrha Rtnja. Ulaz u jamu je na dnu plitke vrtače, širine oko 20 metara u prečniku. Dužina jame je 50 metara, ulaz se postepeno sužava, na kraju se ulazi u prostranu dvoranu, širine 15 i visine 10 metara. Dno dvorane je ravno, pokriveno glinom i kamenim blokovima. Unutrašnja temperatura ledenice je prilično ujednačena, kreće se od -2 preko leta, do -4 tokom zime.

Rtanj je poznat i po endemskom bilju koje raste samo na ovoj planini i zakonom je zaštićeno, a od njih svakako je najpoznatiji rtanjski čaj (Saturea montana). Svake godine 07. jula, u okviru manifestacije "Sv Jovan Biljober", organizuje se izlet do Rtnja, gde posetioci uz pratnju stručnih vodiča beru lekovito bilje na padinama Rtnja. Na Šiljku, najvišem vrhu Rtnja, je 1935. godine, nakon smrti Julijusa Minha, vlasnika rudnika "Rtanj", izgrađena crkvica-kapela Sv Đorđa, a u njenoj izgradnji učestvovalo je oko 1000 radnika (sav potreban materijal i kamen za izgradnju dopreman je na vrh Rtnja magarcima). Crkvicu, koja je osveštana 1936. godine je podigla Julijusova supruga, Greta Minh, u znak sećanja na muža. Na žalost, kapelicu su u nekoliko navrata dinamitom razrušili tragači za zlatom. Planina Rtanj je velika misterija. Kažu da se u njoj nalaze neistražene rude, a sa vrhom Šiljak (1560 metara) deluje kao gola piramida i uistinu izgleda kao nešto čemu tu nije mesto. Pored priče da Rtanj krije dvorac prepun zlata i dijamanata i da je to, u stvari, piramida koju su nam u nasleđe ostavile drevne civilizacije, najzanimljije legende vezane su za vanzemaljske aktivnosti. Navodno, iznad vrha se pojavljuju vatrene kugle jer su vanzemljci napravili podzemni heliodrom čija se tajna vrata otvaraju samo u kišnim danima kada je vrh duboko u oblacima.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming