|
Регистрација | Пријави се!Зашто је Војвода Дејан закаснио на Косовски бој

Чемерник је добио име по отровној биљци чемерици (Veratrum), које, уз остало планинско биље, има у изобиљу на овој планини. Доминира бела чемерика, али последњих година почиње да се суши и ишчезава са његових пашњака.

Први пут се помиње у биографији деспота Стефана Лазаревића од Константина Филозофа 1431. године. Ту се наводи како је свирепи султан Муса, Бајазитов син, служећи се тактиком изненађења, на сам Бајрам, по јануарској цичи, у војничком походу од Софије до Врања и Новог Брда у напорном маршу прешао преко "планине глагољемаја Чемерник".

Легенда о називу ове планине, чији је највиши врх Велики Чемерник (1638 м), каже да је војвода Дејан, на позив кнеза Лазара, скупио војску и застао у Вилином лугу. Од дугог путовања војници су, омамљени мирисима траве, заспали и закаснили на Косовску битку. Војвода Дејан је заплакао проклињући миришљаву траву: "Ех, црна и чемерна траво, вечито црна и чемерна била, ти нас опи и успава те за бој задоцнисмо и изгубисмо царство". Од тада се Вилин луг зове Црна Трава, а планина Чемерник.

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

  • 4s

    Деки се исфолирао најстрашније. Због немања мошница измислио оправдање.
    15. 08. 2020

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming