|
Registracija | Prijavi se!Zašto je Vojvoda Dejan zakasnio na Kosovski boj

Čemernik je dobio ime po otrovnoj biljci čemerici (Veratrum), koje, uz ostalo planinsko bilje, ima u izobilju na ovoj planini. Dominira bela čemerika, ali poslednjih godina počinje da se suši i iščezava sa njegovih pašnjaka.

Prvi put se pominje u biografiji despota Stefana Lazarevića od Konstantina Filozofa 1431. godine. Tu se navodi kako je svirepi sultan Musa, Bajazitov sin, služeći se taktikom iznenađenja, na sam Bajram, po januarskoj ciči, u vojničkom pohodu od Sofije do Vranja i Novog Brda u napornom maršu prešao preko "planine glagoljemaja Čemernik".

Legenda o nazivu ove planine, čiji je najviši vrh Veliki Čemernik (1638 m), kaže da je vojvoda Dejan, na poziv kneza Lazara, skupio vojsku i zastao u Vilinom lugu. Od dugog putovanja vojnici su, omamljeni mirisima trave, zaspali i zakasnili na Kosovsku bitku. Vojvoda Dejan je zaplakao proklinjući mirišljavu travu: "Eh, crna i čemerna travo, večito crna i čemerna bila, ti nas opi i uspava te za boj zadocnismo i izgubismo carstvo". Od tada se Vilin lug zove Crna Trava, a planina Čemernik.

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming