|
Регистрација | Пријави се!


Мистериозна фреска Светог Христофора људождрера

Многобројне светиње "малог Јерусалима", како је Пирот због великог броја цркава, манастира и ходочасника назвао свети владика Николај Велимировић, вековима чувају мистериозне фреске које се ретко или уопште не могу наћи у православном фрескосликарству. Оне и данас побуђују велику пажњу верника, али и стручне јавности. На фрескама су приказивани чак и људождери.

Једна од најинтересантнијих јесте фреска у Суковском манастиру, недалеко од Пирота, на којој је приказан свети Христофор, који је за живота био људождер, због чега је и насликан са животињском главом.

- Он је живео у раном хришћанском периоду и припадао је племену људождера. Сматра се, како пише у Житијима светих, да је и сам изглед њиховог лица био издужен. Кад је Христофор видео како хришћани страдају за Христа, пожелео је и он да страда за Христа, јер је видео чуда Христове вере. Заволевши Господа свим срцем и он је пожелео да страда, тако да су га његови саплеменици мучили. Завршио је свој земаљски живот мученичком смрћу, али је добио вечни живот - каже монах Теофил.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming