|
Registracija | Prijavi se!


Misteriozna freska Svetog Hristofora ljudoždrera

Mnogobrojne svetinje "malog Jerusalima", kako je Pirot zbog velikog broja crkava, manastira i hodočasnika nazvao sveti vladika Nikolaj Velimirović, vekovima čuvaju misteriozne freske koje se retko ili uopšte ne mogu naći u pravoslavnom freskoslikarstvu. One i danas pobuđuju veliku pažnju vernika, ali i stručne javnosti. Na freskama su prikazivani čak i ljudožderi.

Jedna od najinteresantnijih jeste freska u Sukovskom manastiru, nedaleko od Pirota, na kojoj je prikazan sveti Hristofor, koji je za života bio ljudožder, zbog čega je i naslikan sa životinjskom glavom.

- On je živeo u ranom hrišćanskom periodu i pripadao je plemenu ljudoždera. Smatra se, kako piše u Žitijima svetih, da je i sam izgled njihovog lica bio izdužen. Kad je Hristofor video kako hrišćani stradaju za Hrista, poželeo je i on da strada za Hrista, jer je video čuda Hristove vere. Zavolevši Gospoda svim srcem i on je poželeo da strada, tako da su ga njegovi saplemenici mučili. Završio je svoj zemaljski život mučeničkom smrću, ali je dobio večni život - kaže monah Teofil.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming