|
Регистрација | Пријави се!Владикина плоча

Заљубљеник у природу, планинар и спелеолог аматер из Пирота Срђан Тошић, сасвим случајно у пећини Владикине плоче на Старој планини, на око 300 метара у унутрашњости пећине открио је стену која својим обликом невероватно подсећа на људску главу. Гледано из профила, "скулптура" личи на портрет неког властелина или владике по коме су кањон и сама пећина и добили име.

Кањон Владикине плоче један је од најзагонетнијих делова Старе планине о ком се испредају многе легенде, од којих добар део вековима подгрева машту трагача за златом.

По једној од легенди, ова клисура, која се налази између села Рсовци и Паклештица добила је име по владици који је јашући коња путем што иде по ободу клисуре, "под неразјашњеним околностима" пао са коња у клисуру и погинуо.

Цео овај крај је веома мистериозан. На неколико километара узводно налази се јединствена пећинска Црква Светог Петра и Павла, која потиче из 13. века, а вероватно су је направили испосници са Синаја. Они су на стени у пећини осликали јединствену фреску у свету на којој је приказан Исус, млад, без косе.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming