|
Registracija | Prijavi se!Vladikina ploča

Zaljubljenik u prirodu, planinar i speleolog amater iz Pirota Srđan Tošić, sasvim slučajno u pećini Vladikine ploče na Staroj planini, na oko 300 metara u unutrašnjosti pećine otkrio je stenu koja svojim oblikom neverovatno podseća na ljudsku glavu. Gledano iz profila, "skulptura" liči na portret nekog vlastelina ili vladike po kome su kanjon i sama pećina i dobili ime.

Kanjon Vladikine ploče jedan je od najzagonetnijih delova Stare planine o kom se ispredaju mnoge legende, od kojih dobar deo vekovima podgreva maštu tragača za zlatom.

Po jednoj od legendi, ova klisura, koja se nalazi između sela Rsovci i Pakleštica dobila je ime po vladici koji je jašući konja putem što ide po obodu klisure, "pod nerazjašnjenim okolnostima" pao sa konja u klisuru i poginuo.

Ceo ovaj kraj je veoma misteriozan. Na nekoliko kilometara uzvodno nalazi se jedinstvena pećinska Crkva Svetog Petra i Pavla, koja potiče iz 13. veka, a verovatno su je napravili isposnici sa Sinaja. Oni su na steni u pećini oslikali jedinstvenu fresku u svetu na kojoj je prikazan Isus, mlad, bez kose.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming