|
Регистрација | Пријави се!


Битка на Кошарама

Деветог априла 1999. године почео је напад на караулу ВЈ „Кошаре“ са територије Албаније. У њему су учествовале албанска армија, терористи тзв. ОВК, и НАТО. 9. априла 1999. године у 3 часа, на православни Велики петак, почела је масовна артиљеријска ватра са албанске стране у правцу карауле Кошаре. Тиме је почела једна од најпознатијих битака у рату 1999. године.

Битка на Кошарама – Пакао Кошара

Ватру је тада отворила регуларна војска Албаније која је тукла пограничне положаје Војске Југославије и тиме давала подршку терористичкој организацији Шиптара са Косова. Наравно, свесрдну помоћ и подршку Шиптари су добијали и од НАТО авијације. Битка је трајала од 9. априла до 10. јуна.

Скоро 12.000 НАТО војника, међу њима и 5.000 Американаца, стигли су у Албанију са више од 30 тенкова и 26 хеликоптера Апача. Све се спремало за 9. април, а караула Кошаре је „изабрана“, због повољног терена за нападача.

Положаји терориста и Албанске војске били су на већој надморској висини од положаја ВЈ, а сама караула на изузетно неповољном месту, ова локација је одабрана као један од праваца продора. План је био изненадни напад и продор у Метохију чиме би се Војска Југославије натерала на отворени сукоби са њима. Како НАТО авијација није имала баш много успеха у уништавању копнених јединица, жеља је била да се Војска избаци на чистину што би омогућило НАТО авијацији да их бомбардује.

Битка је трајала целе ноћи све до јутра следећег дана. Уз помоћ артиљерије терористи су заузели Маја Главу и наставили гранатирање карауле Кошаре. Војска Југославије је морала да напусти караулу поподне. Око 19 часова припадници ОВК су ушли у напуштену караулу, а велике телевизијске екипе су то одмах забележиле и послале слику у свет. Циљ напада била је копнена инвазија на Југославију. После тешких борби Војска је успела да порази нападача и спречи њихов улазак на територију Косова и Метохије.

Терористи су, захваљујући артиљеријској подршци Војске Албаније, подршци НАТО авијације, као и чињеници да је на том подручју у тренутку напада било мало наших војника, успели да заузму караулу Кошаре. Али, без обзира на заузимање, примарни циљ, копнена инвазија – није остварен.

Битка на Кошарама је узела многе животе са обе стране. Званичне информације говоре о више од 60 страдалих војника Војске Југославије на подручју карауле Кошаре. Само током ноћи између 10. и 11. маја НАТО авијација је бацила касетне бомбе на војнике ВЈ који су нападали позиције шиптарских терориста испод Раша Кошареса, убивши 8 војника и једнога официра а ранивши преко 40. Званични губици терориста су око 150 мртвих, али сматра се да их је било много више. Око 80% мртвих терориста потичу са Косова и Метохије, али се не зна колико их је било из Албаније и Македоније. Званичне информације говоре да су на Кошарама погинула и три страна држављанина.

ВидеоКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming