|
Registracija | Prijavi se!Bitka na Košarama

Devetog aprila 1999. godine počeo je napad na karaulu VJ „Košare“ sa teritorije Albanije. U njemu su učestvovale albanska armija, teroristi tzv. OVK, i NATO. 9. aprila 1999. godine u 3 časa, na pravoslavni Veliki petak, počela je masovna artiljerijska vatra sa albanske strane u pravcu karaule Košare. Time je počela jedna od najpoznatijih bitaka u ratu 1999. godine.

Bitka na Košarama – Pakao Košara

Vatru je tada otvorila regularna vojska Albanije koja je tukla pogranične položaje Vojske Jugoslavije i time davala podršku terorističkoj organizaciji Šiptara sa Kosova. Naravno, svesrdnu pomoć i podršku Šiptari su dobijali i od NATO avijacije. Bitka je trajala od 9. aprila do 10. juna.

Skoro 12.000 NATO vojnika, među njima i 5.000 Amerikanaca, stigli su u Albaniju sa više od 30 tenkova i 26 helikoptera Apača. Sve se spremalo za 9. april, a karaula Košare je „izabrana“, zbog povoljnog terena za napadača.

Položaji terorista i Albanske vojske bili su na većoj nadmorskoj visini od položaja VJ, a sama karaula na izuzetno nepovoljnom mestu, ova lokacija je odabrana kao jedan od pravaca prodora. Plan je bio iznenadni napad i prodor u Metohiju čime bi se Vojska Jugoslavije naterala na otvoreni sukobi sa njima. Kako NATO avijacija nije imala baš mnogo uspeha u uništavanju kopnenih jedinica, želja je bila da se Vojska izbaci na čistinu što bi omogućilo NATO avijaciji da ih bombarduje.

Bitka je trajala cele noći sve do jutra sledećeg dana. Uz pomoć artiljerije teroristi su zauzeli Maja Glavu i nastavili granatiranje karaule Košare. Vojska Jugoslavije je morala da napusti karaulu popodne. Oko 19 časova pripadnici OVK su ušli u napuštenu karaulu, a velike televizijske ekipe su to odmah zabeležile i poslale sliku u svet. Cilj napada bila je kopnena invazija na Jugoslaviju. Posle teških borbi Vojska je uspela da porazi napadača i spreči njihov ulazak na teritoriju Kosova i Metohije.

Teroristi su, zahvaljujući artiljerijskoj podršci Vojske Albanije, podršci NATO avijacije, kao i činjenici da je na tom području u trenutku napada bilo malo naših vojnika, uspeli da zauzmu karaulu Košare. Ali, bez obzira na zauzimanje, primarni cilj, kopnena invazija – nije ostvaren.

Bitka na Košarama je uzela mnoge živote sa obe strane. Zvanične informacije govore o više od 60 stradalih vojnika Vojske Jugoslavije na području karaule Košare. Samo tokom noći između 10. i 11. maja NATO avijacija je bacila kasetne bombe na vojnike VJ koji su napadali pozicije šiptarskih terorista ispod Raša Košaresa, ubivši 8 vojnika i jednoga oficira a ranivši preko 40. Zvanični gubici terorista su oko 150 mrtvih, ali smatra se da ih je bilo mnogo više. Oko 80% mrtvih terorista potiču sa Kosova i Metohije, ali se ne zna koliko ih je bilo iz Albanije i Makedonije. Zvanične informacije govore da su na Košarama poginula i tri strana državljanina.

VideoKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming