|
Регистрација | Пријави се!


Легенде о Даићком језеру

ЛЕГЕНДЕ О ЈЕЗЕРУ
Љубомир Марковић је забележио: Једном прилоком поред Даићког језера наиђу сватови са девојком. Напред су ишли барјактар, стари сват, момак и девер са девојком, како је то обичај. Сви су били на коњима и у напитом стању. Барјактар није хтео да прође поред језера, него поведе пијане сватове преко језера. Како је који сват наилазио на обалу језера, нестајао би у језерској води. Остао је само барјактар на површини воде. На изворишту реке Пакашнице, која извире из језера, појавили су се касније девер и девојка. И од тада се сваке године на Прокопље окупља свет из околних села на деније и сабор.

У легенди Чудовиште из језера каже се : Из Даићког језера стално се појављивало некакво чудовиште. Излазило је из језера и тукло се са воловима даићких и глеђичких чобана. Дозлогрди то чобанима и направе план како да га униште. ЗАмоле једног ковача из Даића да своме волу окује рогове. Ковач је посебно гајио свога бика, који ће се борити са грдосијом из језера. У борби ковачев бик, на велику радост чобана, надјача грдосију из језера. Она се стропошта у језеро и никако се више није појављивала на пашњацима у околини језера. Од тада су чобани мирно напасли своја говеда.

Легенда Беле Воде гласи: После борбе између ковачевог бика и грдосије из Даићког језера потече крвава вода на извору, који је удаљен више од два километра од језера. Причало се тада да је рањена грдосија обојила воду у језеру. Становници околних села се уплаше и позову пет свештеника те на овом извору одрже молитву да се вода избистри и потекне онаква, каква је раније била. Окупи се много света на ову богослужбу и вода се, на велику радост мештана, избистри: Сваке године на Прокопље, народ се окупља на сабор на Белим Водама. Раније је била молитва, а у последње време свет се окупља на сабор.

Сличног садржаја је још једна легенда: После уништења грдосије у Даићком језеру, наредних година околна села је тукао град, а највише Глеђицу: Дозлогрди то Глеђичанима па позову пет свештеника на Прокопље да држе деније на језеру и заузму овај дан за своју прославу, јер им је неко из језера ракао да тако могу спасити летину. И од тада се сваке године на језеру одржава сабор, где се окупља свет.

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming