|
Регистрација | Пријави се!


Римски цареви који су рођени на територији данашње Србије

Дације Трајан
Gaius Messius Quintus Traianus Decius
Сирмијум око 201. - Абрит, 1. јул 251

Гај Месије Квинт Трајан Деције је био римски цар. Деције Трајан је био први римски цар илирског порекла. Такође је познат као прогонитељ хришћана. Убијен је заједно са сином Херенијем Етрускусом након што им је војска поражена од Гота у бици код Абрита.

Поред бројних споменика посвећених римском цару Трајану на територији бивше Југославије налазимо и на легенде о митском бићу по имену Трајан. Србима је позната бајка о цару Трајану који је од народа крио свој необичан физички изглед. Наиме, он је имао козје уши које је видео само његов берберин. Ту је и легенда о демону Трајану коју је записао Вук Караџић а која говори о томе како је овај демон излазио сваке ноћи из своје трвђаве близу Шапца да би имао односе са лепим сеоским девојкама.

Трајан је веома пазио да се врати у тврђаву пре изласка сунца које би га својим зрацима спжило. Ипак, овакву судбину Трајан није могао да избегне. Након што су сељаци одсекли језике петловима који су Трајана упозоравали на долазак зоре, Трајан је, немајући времена да се врати у тврђаву пре изласла сунца, био спржен.

Ова легенда веома подсећа на неку од прича о вамприма као и на легенду о украјинском кнезу Вишеславу који је журио да дође до свог замка на Криму пре изласка сунца.

Још једна од српских легенди говори о троглавом демону по имену Тројан који је живео планини Цер. Једна Тројанова глава гутала је животиње, друга људе а треће рибе. Као и Трајан из приче који је забележио Вук Караџић и церски Тројан био је кажњен на исти начин- зраци сунца спжили су га док је покушавао да побегне у своје утврђење.

Многи истраживачи сматрају да Трајанов култ настао на основу веровања у уклетост места која се на неки начин повезују са римским императором Трајаном.

Истраживач Јагић сматра да су Словени све рушевине почели постепено повезивати са царем Трајаном због чега је он постао демон рушевина, односно, биће које насељава остатке некадашњих замкова и утврђења.

Треба напоменути да Трајан који је саградио Трајанов мост (трајанова табла) и борио се против Дачана и Трајан Деције нису иста особа.


Claudius II
Marcus Aurelius Valerius Claudius Augustus
10. мај 213 – јануар 270

Клаудије је вероватно био из околине Сирмијума у Доњој Панонији, или из Дарданије, тада у Горњој Мезији.

Клаудије је био командант римске војске која је победила Готе у бици код Ниша септембра 268. године.Aurelian
Lucius Domitius Aurelianus Augustus
9. септембар 214 (или 215) – септембар (или октобар) 275

Рођен септембра 214. године на малом сеоском имању у околини Сирмијума, у Доњој Панонији, на тлу данашње Србије, умро 275. године код Константинопоља.

Био је римски цар између 270. и 275. године.Probus
Marcus Aurelius Probus Augustus
19. август 232 – септембар (или оktobar) 282

Рођен 19. августа 232. године у Сирмијуму, умро 282. године, такође у Сирмијуму. био је римски цар од 276. до 282. године.

За Пробуса се везује почетак производње вина у Србији, јер је за време његове владавине на овим просторима први пут засађена квалитетна винова лоза и то на Фрушкој Гори, где се и данас налази једно од најважнијих виногорја у Србији.

Пут вина – Фрушка Гора


Maximian
Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius Augustus
250 – јул 310

Био је римски цар, заједно са Диоклецијаном од 1. марта 286. године до 305. године.

Рођен је у сиромашној породици у околини Сирмијума, у Доњој Панонији.

Са престола се повукао сам 305. године.


Constantius I
Marcus Flavius Valerius Constantius Herculius Augustus
31 март 250 – 25 јул 306

Рођен је у Дарданији која се прузала од Књажевца до Велеса. Дарданци су старобалкански народ за који се верује да су били оснивачи Троје и њихови савезници.

Српски византолог Радивој Радић га укратко оцењује овако: „Премда је био значајна историјска личност, касније је упамћен пре свега као отац Константина Великог“.Галерије
Gaius Galerius Valerius Maximianus
око 250 – Сердица, 5 мај 311

Галерије је важио за једног од највећих прогонитеља хришћана. Галерије је прогањао хришћане још док је Диоклецијан владао, а касније је, као август, само наставио са том политиком.

Последње едикте о прогону хришћана издао је управо Галерије, почевши од 303. године, све до 30. априла 311. године.

Мало пре своје смрти, ипак је издао један едикт о толеранцији према хришћанима, вероватно под утицајем тешке болести која га је споро убијала. Највероватније се радило о некој врсти канцера.

Тако је хришћанство постало дозвољена религија, док год није угрожавало успостављени поредак.

Иза њега је остала палата Felix Romuliana, данашњи Гамзиград код Зајечара, саграђен у част његове мајке Ромуле.Максимин Даја
Gaius Valerius Galerius Maximinus Daia Augustus
20. новембар 270 – јул/август 313

Познат је под својим надимком Даја, којег је понео из сељачког детињства. Он је био рођен на истоку данашње Србије, на истоку провинције Горња Мезија. Његов ујак је био цар Галерије.

Максимин Даја је сачуван у рђавој успомени међу хришћанима, зато што је наставио са прогонима иако је Галерије већ био објавио едикт о толеранцији.


Северус
Flavius Valerius Severus Augustus
умро септембра 307

Сматра се да је рођен негде у околини Наиса. Био је цар Западног римског царства.


Константин I Велики
Constantinus Magnus
27. фебруара око 272, Наис — 22. маја 337, Никомедија

Био је римски цар од 306. до 337. године и представља једну од кључних личности у историји Европе и хришћанства.

Спровео је читав низ важних административних и војних реформи које су оснажиле Римско царство, уздрмано великом кризом 3. века. Његова улога у даљој историји Европе била је пресудна — као први римски владар који је пригрлио хришћанство, дотад веру прогоњене мањине.

Константин је покренуо христијанизацију Царства, чиме је, уз оснивање Константинопоља, поставио темеље будућем Византијском царству. Као први хришћански цар, велики добротвор и ктитор хришћанске цркве, Константин је након смрти био канонизован.

У православним црквама поштује се као светац и равноапостолни цар. У Српској православној цркви свети Константин се слави заједно са својом мајком, светом Јеленом, 3. јуна по новом (грегоријанском), односно 21. јуна по старом (јулијанском) календару.


Licinius I
Gaius Valerius Licinianus Licinius Augustus
263 – 325

Био је римски цар од 308 до 324. године и савладар Константина Великог са којим је потписао Милански едикт али је касније повукао потпис и наставио са прогонима хришћана.

Након што је покушао да подигне устанак против Константина, убијен је заједно са својим сином у Солуну.


Констанције II
Flavius Julius Constantius Augustus
7. август 317 – 3. новембар 361

Констанције II је један од тројице синова Константина Великог. Владао је од 337. до 361. године.

Рођен је у Сирмиуму.


Ветранио
Vetranio
умро 356

Рођен на територији Мезије. За цара се прогласио 350. године. Врло кратко је владао.


Јовијан
Flavius Jovianus Augustus
331 – 17. фебруар 364

Римски император од 363 до 364. године.

Јовијан је упамћен по неславном миру склопљеним са персијским краљем Шапуром II, али и као једини римски цар рођен у Сингидунуму (данашњем Београду).

Римска војска се налазила дубоко у персијској територији, резерве хране већ су биле ниске, а непријатељски војници су их стално узнемиравали са околних брегова. По сведоку догађаја Амијану Марцелину сви присутни војни заповедници су се сакупили како би изабрали новог цара, али се одмах појавила подела међу официрима из Констанцијеве источне и Јулијанове галске војске.

Престо је прво понуђен паганину Салутију, преторијанском префекту Истока, који је почаст одбио због својих поодмаклих година и слабог здравља.

Док су официри распаљивали нову расправу, неколицина војника извикала је за новог цара Јовијана и оденули га у царски пурпурни плашт. Узвик у част новог цара „Јовијан август!" прихваћен је и од остатка војске, додуше грешком. Војници су помислили да се наздравља опорављеном ЈУЛијану, а не новоизабраном ЈОВијану. Када су увидели грешку, неки од војника су се ражалостили због Јулијанове смрти, али је Јовијан ипак безпоговорно прихваћен за цара у војним круговима.Гратиан
Flavius Gratianus Augustus
18. април/23. мај 359 – 25. август 383

Римски цар од 375. до 383. године.

Рођен је у Сирмијуму. Збранио је паганске култове у Риму и наредио да се из Сената уклоне паганска обележја.Flavius Constantius III
Flavius Constantius III
умро 2. септембра 421

Констанције је рођен у Наису , данашњем Нишу.
Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming