|
Registracija | Prijavi se!Rimski carevi koji su rođeni na teritoriji današnje Srbije

Dacije Trajan
Gaius Messius Quintus Traianus Decius
Sirmijum oko 201. - Abrit, 1. jul 251

Gaj Mesije Kvint Trajan Decije je bio rimski car. Decije Trajan je bio prvi rimski car ilirskog porekla. Takođe je poznat kao progonitelj hrišćana. Ubijen je zajedno sa sinom Herenijem Etruskusom nakon što im je vojska poražena od Gota u bici kod Abrita.

Pored brojnih spomenika posvećenih rimskom caru Trajanu na teritoriji bivše Jugoslavije nalazimo i na legende o mitskom biću po imenu Trajan. Srbima je poznata bajka o caru Trajanu koji je od naroda krio svoj neobičan fizički izgled. Naime, on je imao kozje uši koje je video samo njegov berberin. Tu je i legenda o demonu Trajanu koju je zapisao Vuk Karadžić a koja govori o tome kako je ovaj demon izlazio svake noći iz svoje trvđave blizu Šapca da bi imao odnose sa lepim seoskim devojkama.

Trajan je veoma pazio da se vrati u tvrđavu pre izlaska sunca koje bi ga svojim zracima spžilo. Ipak, ovakvu sudbinu Trajan nije mogao da izbegne. Nakon što su seljaci odsekli jezike petlovima koji su Trajana upozoravali na dolazak zore, Trajan je, nemajući vremena da se vrati u tvrđavu pre izlasla sunca, bio spržen.

Ova legenda veoma podseća na neku od priča o vamprima kao i na legendu o ukrajinskom knezu Višeslavu koji je žurio da dođe do svog zamka na Krimu pre izlaska sunca.

Još jedna od srpskih legendi govori o troglavom demonu po imenu Trojan koji je živeo planini Cer. Jedna Trojanova glava gutala je životinje, druga ljude a treće ribe. Kao i Trajan iz priče koji je zabeležio Vuk Karadžić i cerski Trojan bio je kažnjen na isti način- zraci sunca spžili su ga dok je pokušavao da pobegne u svoje utvrđenje.

Mnogi istraživači smatraju da Trajanov kult nastao na osnovu verovanja u ukletost mesta koja se na neki način povezuju sa rimskim imperatorom Trajanom.

Istraživač Jagić smatra da su Sloveni sve ruševine počeli postepeno povezivati sa carem Trajanom zbog čega je on postao demon ruševina, odnosno, biće koje naseljava ostatke nekadašnjih zamkova i utvrđenja.

Treba napomenuti da Trajan koji je sagradio Trajanov most (trajanova tabla) i borio se protiv Dačana i Trajan Decije nisu ista osoba.


Claudius II
Marcus Aurelius Valerius Claudius Augustus
10. maj 213 – januar 270

Klaudije je verovatno bio iz okoline Sirmijuma u Donjoj Panoniji, ili iz Dardanije, tada u Gornjoj Meziji.

Klaudije je bio komandant rimske vojske koja je pobedila Gote u bici kod Niša septembra 268. godine.Aurelian
Lucius Domitius Aurelianus Augustus
9. septembar 214 (ili 215) – septembar (ili oktobar) 275

Rođen septembra 214. godine na malom seoskom imanju u okolini Sirmijuma, u Donjoj Panoniji, na tlu današnje Srbije, umro 275. godine kod Konstantinopolja.

Bio je rimski car između 270. i 275. godine.Probus
Marcus Aurelius Probus Augustus
19. avgust 232 – septembar (ili oktobar) 282

Rođen 19. avgusta 232. godine u Sirmijumu, umro 282. godine, takođe u Sirmijumu. bio je rimski car od 276. do 282. godine.

Za Probusa se vezuje početak proizvodnje vina u Srbiji, jer je za vreme njegove vladavine na ovim prostorima prvi put zasađena kvalitetna vinova loza i to na Fruškoj Gori, gde se i danas nalazi jedno od najvažnijih vinogorja u Srbiji.

Put vina – Fruška Gora


Maximian
Marcus Aurelius Valerius Maximianus Herculius Augustus
250 – jul 310

Bio je rimski car, zajedno sa Dioklecijanom od 1. marta 286. godine do 305. godine.

Rođen je u siromašnoj porodici u okolini Sirmijuma, u Donjoj Panoniji.

Sa prestola se povukao sam 305. godine.


Constantius I
Marcus Flavius Valerius Constantius Herculius Augustus
31 mart 250 – 25 jul 306

Rođen je u Dardaniji koja se pruzala od Knjaževca do Velesa. Dardanci su starobalkanski narod za koji se veruje da su bili osnivači Troje i njihovi saveznici.

Srpski vizantolog Radivoj Radić ga ukratko ocenjuje ovako: „Premda je bio značajna istorijska ličnost, kasnije je upamćen pre svega kao otac Konstantina Velikog“.Galerije
Gaius Galerius Valerius Maximianus
oko 250 – Serdica, 5 maj 311

Galerije je važio za jednog od najvećih progonitelja hrišćana. Galerije je proganjao hrišćane još dok je Dioklecijan vladao, a kasnije je, kao avgust, samo nastavio sa tom politikom.

Poslednje edikte o progonu hrišćana izdao je upravo Galerije, počevši od 303. godine, sve do 30. aprila 311. godine.

Malo pre svoje smrti, ipak je izdao jedan edikt o toleranciji prema hrišćanima, verovatno pod uticajem teške bolesti koja ga je sporo ubijala. Najverovatnije se radilo o nekoj vrsti kancera.

Tako je hrišćanstvo postalo dozvoljena religija, dok god nije ugrožavalo uspostavljeni poredak.

Iza njega je ostala palata Felix Romuliana, današnji Gamzigrad kod Zaječara, sagrađen u čast njegove majke Romule.Maksimin Daja
Gaius Valerius Galerius Maximinus Daia Augustus
20. novembar 270 – jul/avgust 313

Poznat je pod svojim nadimkom Daja, kojeg je poneo iz seljačkog detinjstva. On je bio rođen na istoku današnje Srbije, na istoku provincije Gornja Mezija. NJegov ujak je bio car Galerije.

Maksimin Daja je sačuvan u rđavoj uspomeni među hrišćanima, zato što je nastavio sa progonima iako je Galerije već bio objavio edikt o toleranciji.


Severus
Flavius Valerius Severus Augustus
umro septembra 307

Smatra se da je rođen negde u okolini Naisa. Bio je car Zapadnog rimskog carstva.


Konstantin I Veliki
Constantinus Magnus
27. februara oko 272, Nais — 22. maja 337, Nikomedija

Bio je rimski car od 306. do 337. godine i predstavlja jednu od ključnih ličnosti u istoriji Evrope i hrišćanstva.

Sproveo je čitav niz važnih administrativnih i vojnih reformi koje su osnažile Rimsko carstvo, uzdrmano velikom krizom 3. veka. NJegova uloga u daljoj istoriji Evrope bila je presudna — kao prvi rimski vladar koji je prigrlio hrišćanstvo, dotad veru progonjene manjine.

Konstantin je pokrenuo hristijanizaciju Carstva, čime je, uz osnivanje Konstantinopolja, postavio temelje budućem Vizantijskom carstvu. Kao prvi hrišćanski car, veliki dobrotvor i ktitor hrišćanske crkve, Konstantin je nakon smrti bio kanonizovan.

U pravoslavnim crkvama poštuje se kao svetac i ravnoapostolni car. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi sveti Konstantin se slavi zajedno sa svojom majkom, svetom Jelenom, 3. juna po novom (gregorijanskom), odnosno 21. juna po starom (julijanskom) kalendaru.


Licinius I
Gaius Valerius Licinianus Licinius Augustus
263 – 325

Bio je rimski car od 308 do 324. godine i savladar Konstantina Velikog sa kojim je potpisao Milanski edikt ali je kasnije povukao potpis i nastavio sa progonima hrišćana.

Nakon što je pokušao da podigne ustanak protiv Konstantina, ubijen je zajedno sa svojim sinom u Solunu.


Konstancije II
Flavius Julius Constantius Augustus
7. avgust 317 – 3. novembar 361

Konstancije II je jedan od trojice sinova Konstantina Velikog. Vladao je od 337. do 361. godine.

Rođen je u Sirmiumu.


Vetranio
Vetranio
umro 356

Rođen na teritoriji Mezije. Za cara se proglasio 350. godine. Vrlo kratko je vladao.


Jovijan
Flavius Jovianus Augustus
331 – 17. februar 364

Rimski imperator od 363 do 364. godine.

Jovijan je upamćen po neslavnom miru sklopljenim sa persijskim kraljem Šapurom II, ali i kao jedini rimski car rođen u Singidunumu (današnjem Beogradu).

Rimska vojska se nalazila duboko u persijskoj teritoriji, rezerve hrane već su bile niske, a neprijateljski vojnici su ih stalno uznemiravali sa okolnih bregova. Po svedoku događaja Amijanu Marcelinu svi prisutni vojni zapovednici su se sakupili kako bi izabrali novog cara, ali se odmah pojavila podela među oficirima iz Konstancijeve istočne i Julijanove galske vojske.

Presto je prvo ponuđen paganinu Salutiju, pretorijanskom prefektu Istoka, koji je počast odbio zbog svojih poodmaklih godina i slabog zdravlja.

Dok su oficiri raspaljivali novu raspravu, nekolicina vojnika izvikala je za novog cara Jovijana i odenuli ga u carski purpurni plašt. Uzvik u čast novog cara „Jovijan avgust!" prihvaćen je i od ostatka vojske, doduše greškom. Vojnici su pomislili da se nazdravlja oporavljenom JULijanu, a ne novoizabranom JOVijanu. Kada su uvideli grešku, neki od vojnika su se ražalostili zbog Julijanove smrti, ali je Jovijan ipak bezpogovorno prihvaćen za cara u vojnim krugovima.Gratian
Flavius Gratianus Augustus
18. april/23. maj 359 – 25. avgust 383

Rimski car od 375. do 383. godine.

Rođen je u Sirmijumu. Zbranio je paganske kultove u Rimu i naredio da se iz Senata uklone paganska obeležja.Flavius Constantius III
Flavius Constantius III
umro 2. septembra 421

Konstancije je rođen u Naisu , današnjem Nišu.
Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming