|
Регистрација | Пријави се!Легенда о Сукову

На једној мапи из 1020. године стоји да је село Суково тада било град, а да је овде био епископат. Каснији период у историји манастира је веома мало познат, а новија историја манастира потиче тек од средине 19. века. Ово земљиште је припадало Турчину Салај-бегу, који је имао сина Емина. На његовом имању често је чувао овце дечак Веља, сироче из Великог села, кога је поп Јован Мадић из Крупца прихватио као своје дете. А Веља је био необично дете. Често је сањао снове у које скоро нико није веровао, а јављала му се и Богородица, говорећи да је на месту Црквиште затрпана црква и да би је требало откопати и у њој сакупљати народ на молитву. Поп Јован, са Вељом и мештанима, почео је откопавање и, после извесног времена, наишли су на икону и кандило, који су припадали старом храму. 

На све ово, бегов син Емин гледао је са презиром и кад је хтео да обешчасти свето место и растера копаче, одузело му се цело тело и почео је да бунца. Његов отац је позвао православног свештеника, који му је прочитао молитву и Емин је оздравио. У знак благодарности, Салај-бег писао је султану и добио ферман којим се дозвољава изградња храма која је почела 1857, а 1859. године изграђен је храм - приповеда монах Теофил.

Озидана је и осликана црква, висока и пространа, лепо украшена, јер је, кажу, бег тако захтевао и није жалио паре. „Морала је бити велика, као што је била велика и Божја великодушност и благодат“, наводиле су се бегове речи.

Поп Јован је продао своје имање и настанио се у Сукову, а Веља, проналазач Суковског манастира, постао је монах Венијамин. Обојица почивају у заједничкој гробници, у припрати цркве, лево од улаза.

Тајнама никад краја. Откривају се нове и обнављају старе легенде, али и нови подаци и чињенице остају необјашњени. Тако су радници и стручњаци за конзервацију остали збуњени кад су 1974. године, приликом радова на крову, око кубета цркве пронашли око стотину глинених предмета, тестија са розетама и декоративним венчићима и другим украсима. Откуд на овом месту, коју улогу су имали, поређани у два реда и сви окренути на доле... Смештени у Пиротском музеју, чекају да њихова тајна буде одгонетнута, или док се не буду појавиле нове, необјашњене појаве и открића суковских, вишевековних претеча данашњег храма.

Извор: Srbijanac.rsКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming