|
Регистрација | Пријави се!


Бој на Плочнику

Кад је средио прилике у Малој Азији, цар Мурат се опет окреће према Србији. Велика војска, коју је лично предводио 1386. године упала је из Бугарске у пиротски, нишки и топлички крај.

Њихови брзи коњаници (специјалне јединице "акинџије") су дубоко продрли на свим правцима, извиђајући, пљачкајући и пустошећи.

Располажући многобројним опсадним справама, вешти и искусни у освајању тврђава у ратовима у Малој Азији, Турци су брзо присилили браниоце пиротске тврђаве, којом су командовали кнежеви сестрићи, браћа Мусићи, да напусте тврђаву и повуку се према Нишу, успевши само да је запале при повлачењу.

Боље изграђена и са већом посадом нишка тврђава се бранила пуних 25 дана. Када су и њу освојили, Турци су нагрнули на Топлицу.

Задржавање Турака код Ниша омогућило је кнезу Лазару да прикупи доста војске за одлучујући бој у Топлици. По неким недовољно провереним изворима, кнезу Лазару је са нешто војске у помоћ пристигао Вук Бранковић, пошто је утврдио да се турска војска не креће и према Качанику. Овде је кнез Лазар са другим војсковођама намамио Турке у долину Паљевске реке у селу Плочнику. Када су Турци дубоко ушли у долину, из оближњих шумарака су на њих, са свих страна, навалили Срби уз звуке рогова, тутњаву добоша и гласне повике.

Настала је страховита сеча, у којој је предњачила српска оклопна коњица. Изненађени и успаничени, Турци нису издржали и дали су се у панично бекство према реци Топлици и планини Соколовици. Срби су их дуго прогонили.

Турски губици су били велики, па су морали да напусте Србију, задржавши само нишку тврђаву.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming