|
Registracija | Prijavi se!Boj na Pločniku

Kad je sredio prilike u Maloj Aziji, car Murat se opet okreće prema Srbiji. Velika vojska, koju je lično predvodio 1386. godine upala je iz Bugarske u pirotski, niški i toplički kraj.

NJihovi brzi konjanici (specijalne jedinice "akindžije") su duboko prodrli na svim pravcima, izviđajući, pljačkajući i pustošeći.

Raspolažući mnogobrojnim opsadnim spravama, vešti i iskusni u osvajanju tvrđava u ratovima u Maloj Aziji, Turci su brzo prisilili branioce pirotske tvrđave, kojom su komandovali kneževi sestrići, braća Musići, da napuste tvrđavu i povuku se prema Nišu, uspevši samo da je zapale pri povlačenju.

Bolje izgrađena i sa većom posadom niška tvrđava se branila punih 25 dana. Kada su i nju osvojili, Turci su nagrnuli na Toplicu.

Zadržavanje Turaka kod Niša omogućilo je knezu Lazaru da prikupi dosta vojske za odlučujući boj u Toplici. Po nekim nedovoljno proverenim izvorima, knezu Lazaru je sa nešto vojske u pomoć pristigao Vuk Branković, pošto je utvrdio da se turska vojska ne kreće i prema Kačaniku. Ovde je knez Lazar sa drugim vojskovođama namamio Turke u dolinu Paljevske reke u selu Pločniku. Kada su Turci duboko ušli u dolinu, iz obližnjih šumaraka su na njih, sa svih strana, navalili Srbi uz zvuke rogova, tutnjavu doboša i glasne povike.

Nastala je strahovita seča, u kojoj je prednjačila srpska oklopna konjica. Iznenađeni i uspaničeni, Turci nisu izdržali i dali su se u panično bekstvo prema reci Toplici i planini Sokolovici. Srbi su ih dugo progonili.

Turski gubici su bili veliki, pa su morali da napuste Srbiju, zadržavši samo nišku tvrđavu.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming