|
Регистрација | Пријави се!


Иванковачкa биткa

Један од догађаја који је свакако обележио историју Србије и овог краја је бој на Иванковцу.

На само неколико километара од Ћуприје, 18. августа 1805. године одиграла се чувена иванковачка битка. Бој на Иванковцу означио је крај борбе против јаничара и почетак рата народа Србије против турског царства у Европи.

Историјска је чињеница да је ово први отворени окршај српских устаника, под командом Карађорђа Петровића и непосредним руководством Миленка Стојковића и Петра Добрњца, са регуларном турском војском, предвођеном Хафиз-пашом.

У овом боју, Срби су извојевали победу над бројнијом и наоружанијом војском отоманског царства, натеравши је на повлачење према Нишу.

Бој на Иванковцу историчари оцењују "најзначајнијом и највећом победом Карађорђевих устника у читавом раздобљу Првог српског устанка".

У овој бици уз Стевана Синђелића, посебно су се истакле браничевске војводе Миленко Стојковић (1769-1831) из Кличевца и Петар Тодоровић Добрњац (1771-1828) из Добрња.

Војвода Миленко, један од најзаслужнијих за остварење државне независности Србије, крајем 1801. године, када су дахије почеле “сечу кнезова”, одмах се из Пожаревца вратио у родно село, како би окупио војнике за дизање устанка. Убрзо се нашао на челу покрета који се развио у Пожаревачкој нахији, највећој у Београдском пашалуку.

Због сукоба са Карађорђем око политичких питања, касније је одбио место попечитеља иностраних дела, јер није хтео да од војводе постане чиновник. Скупштина га је за казну протерала из Србије, коју је напустио 1811. године и отишао у Русију, где је 20 година касније умро на Криму.

Две године пре Стојковића, из Србије је протеран и Петар Добрњац, такође због неслагања са Карађорђем. И он је за земљу изгнанства изабрао Русију, у којој је и преминуо 1828. године.

Данас на Иванковцу постоји спомен-парк, спомен обележје у знак сећања на наше јунаке против турског царства.Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming