|
Registracija | Prijavi se!


Ivankovačka bitka

Jedan od događaja koji je svakako obeležio istoriju Srbije i ovog kraja je boj na Ivankovcu.

Na samo nekoliko kilometara od Ćuprije, 18. avgusta 1805. godine odigrala se čuvena ivankovačka bitka. Boj na Ivankovcu označio je kraj borbe protiv janičara i početak rata naroda Srbije protiv turskog carstva u Evropi.

Istorijska je činjenica da je ovo prvi otvoreni okršaj srpskih ustanika, pod komandom Karađorđa Petrovića i neposrednim rukovodstvom Milenka Stojkovića i Petra Dobrnjca, sa regularnom turskom vojskom, predvođenom Hafiz-pašom.

U ovom boju, Srbi su izvojevali pobedu nad brojnijom i naoružanijom vojskom otomanskog carstva, nateravši je na povlačenje prema Nišu.

Boj na Ivankovcu istoričari ocenjuju "najznačajnijom i najvećom pobedom Karađorđevih ustnika u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka".

U ovoj bici uz Stevana Sinđelića, posebno su se istakle braničevske vojvode Milenko Stojković (1769-1831) iz Kličevca i Petar Todorović Dobrnjac (1771-1828) iz Dobrnja.

Vojvoda Milenko, jedan od najzaslužnijih za ostvarenje državne nezavisnosti Srbije, krajem 1801. godine, kada su dahije počele “seču knezova”, odmah se iz Požarevca vratio u rodno selo, kako bi okupio vojnike za dizanje ustanka. Ubrzo se našao na čelu pokreta koji se razvio u Požarevačkoj nahiji, najvećoj u Beogradskom pašaluku.

Zbog sukoba sa Karađorđem oko političkih pitanja, kasnije je odbio mesto popečitelja inostranih dela, jer nije hteo da od vojvode postane činovnik. Skupština ga je za kaznu proterala iz Srbije, koju je napustio 1811. godine i otišao u Rusiju, gde je 20 godina kasnije umro na Krimu.

Dve godine pre Stojkovića, iz Srbije je proteran i Petar Dobrnjac, takođe zbog neslaganja sa Karađorđem. I on je za zemlju izgnanstva izabrao Rusiju, u kojoj je i preminuo 1828. godine.

Danas na Ivankovcu postoji spomen-park, spomen obeležje u znak sećanja na naše junake protiv turskog carstva.Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming