|
Регистрација | Пријави се!


Како је село Драгово добило име

Некадашња левачка села Дубница, Волујак и Пуљци била су збијена једно до другог и више су личила на једно, него на три села. На позив Живојина Жике Радојевића Брадаре, кмета села Волујак, 29. августа 1900. године (Св. Роман) састали су се кметови ова три села.

Том приликом су се договорили да се уједине у једно село. Међутим, никако нису могли да се договоре о имену тог будућег заједничког села. Онда је Станко Милосављевић, кмет из Пуљака, предложио да кум села буде Српски двор, односно краљ Александар Обреновић, Предлог је одмах прихваћен и том приликом Живојин Жика Радојевић одређен је за представника за сва три села, који ће да разговара са Српским двором, да краљ буде кум њиховог будућег села.

Кмет Живојин Радојевић оседла коња и крене преко Крагујевца за Београд 2. септембра те године.

Када је након два дана путовања стигао у Београд, на Српском двору га је примила краљица Драга Машин јер је тога дана краљ био у Нишу. Краљица га је љубазно саслушала и пошто је чула његове захтеве, рекла:
"Краљ и ја смо посебно почаствовани вашом жељом и жељом ваших сељана да кумујемо вашем будућем селу. Моја желља је да то село носи име, Драгово, по мом имену. Мислим да краљ и ваши сељани неће имати ништа против.“

Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming