|
Registracija | Prijavi se!Kako je selo Dragovo dobilo ime

Nekadašnja levačka sela Dubnica, Volujak i Puljci bila su zbijena jedno do drugog i više su ličila na jedno, nego na tri sela. Na poziv Živojina Žike Radojevića Bradare, kmeta sela Volujak, 29. avgusta 1900. godine (Sv. Roman) sastali su se kmetovi ova tri sela.

Tom prilikom su se dogovorili da se ujedine u jedno selo. Međutim, nikako nisu mogli da se dogovore o imenu tog budućeg zajedničkog sela. Onda je Stanko Milosavljević, kmet iz Puljaka, predložio da kum sela bude Srpski dvor, odnosno kralj Aleksandar Obrenović, Predlog je odmah prihvaćen i tom prilikom Živojin Žika Radojević određen je za predstavnika za sva tri sela, koji će da razgovara sa Srpskim dvorom, da kralj bude kum njihovog budućeg sela.

Kmet Živojin Radojević osedla konja i krene preko Kragujevca za Beograd 2. septembra te godine.

Kada je nakon dva dana putovanja stigao u Beograd, na Srpskom dvoru ga je primila kraljica Draga Mašin jer je toga dana kralj bio u Nišu. Kraljica ga je ljubazno saslušala i pošto je čula njegove zahteve, rekla:
"Kralj i ja smo posebno počastvovani vašom željom i željom vaših seljana da kumujemo vašem budućem selu. Moja žellja je da to selo nosi ime, Dragovo, po mom imenu. Mislim da kralj i vaši seljani neće imati ništa protiv.“

Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming