|
Регистрација | Пријави се!


Манастир Суково

Многобројне светиње "малог Јерусалима", како је Пирот због великог броја цркава, манастира и ходочасника назвао свети владика Николај Велимировић, вековима чувају мистериозне фреске које се ретко или уопште не могу наћи у православном фрескосликарству. Оне и данас побуђују велику пажњу верника, али и стручне јавности. На фрескама су приказивани чак и људождери.

Једна од најинтересантнијих јесте фреска у Суковском манастиру, недалеко од Пирота, на којој је приказан свети Христофор, који је за живота био људождер, због чега је и насликан са животињском главом.

- Он је живео у раном хришћанском периоду и припадао је племену људождера. Сматра се, како пише у Житијима светих, да је и сам изглед њиховог лица био издужен. Кад је Христофор видео како хришћани страдају за Христа, пожелео је и он да страда за Христа, јер је видео чуда Христове вере. Заволевши Господа свим срцем и он је пожелео да страда, тако да су га његови саплеменици мучили. Завршио је свој земаљски живот мученичком смрћу, али је добио вечни живот - каже монах Теофил.
Веома је интересантна и фреска Пресвете Богородице са крилима, такође прави раритет у православном фрескосликарству.

- Постоје црквени канони како се који светац слика. Са крилима се обично приказују архангели, као ангелске силе, свети Јован Крститељ, као онај који је најављивао долазак господа Исуса Христа, тако да је чудно што Богородица има крила. Међутим, постоји бледи натпис изнад фреске који појашњава да нас Богородица својим крилима чува и штити од свих напада злога који покушава да нас поколеба у нашој вери. Уосталом, и у молитвама стоји „пресвјатаја Богородице, закрили нас омофором својим", што објашњава зашто има крила - каже монах Теофил.

Извор: Srbijanac.rsКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming