|
Registracija | Prijavi se!Manastir Sukovo

Mnogobrojne svetinje "malog Jerusalima", kako je Pirot zbog velikog broja crkava, manastira i hodočasnika nazvao sveti vladika Nikolaj Velimirović, vekovima čuvaju misteriozne freske koje se retko ili uopšte ne mogu naći u pravoslavnom freskoslikarstvu. One i danas pobuđuju veliku pažnju vernika, ali i stručne javnosti. Na freskama su prikazivani čak i ljudožderi.

Jedna od najinteresantnijih jeste freska u Sukovskom manastiru, nedaleko od Pirota, na kojoj je prikazan sveti Hristofor, koji je za života bio ljudožder, zbog čega je i naslikan sa životinjskom glavom.

- On je živeo u ranom hrišćanskom periodu i pripadao je plemenu ljudoždera. Smatra se, kako piše u Žitijima svetih, da je i sam izgled njihovog lica bio izdužen. Kad je Hristofor video kako hrišćani stradaju za Hrista, poželeo je i on da strada za Hrista, jer je video čuda Hristove vere. Zavolevši Gospoda svim srcem i on je poželeo da strada, tako da su ga njegovi saplemenici mučili. Završio je svoj zemaljski život mučeničkom smrću, ali je dobio večni život - kaže monah Teofil.
Veoma je interesantna i freska Presvete Bogorodice sa krilima, takođe pravi raritet u pravoslavnom freskoslikarstvu.

- Postoje crkveni kanoni kako se koji svetac slika. Sa krilima se obično prikazuju arhangeli, kao angelske sile, sveti Jovan Krstitelj, kao onaj koji je najavljivao dolazak gospoda Isusa Hrista, tako da je čudno što Bogorodica ima krila. Međutim, postoji bledi natpis iznad freske koji pojašnjava da nas Bogorodica svojim krilima čuva i štiti od svih napada zloga koji pokušava da nas pokoleba u našoj veri. Uostalom, i u molitvama stoji „presvjataja Bogorodice, zakrili nas omoforom svojim", što objašnjava zašto ima krila - kaže monah Teofil.

Izvor: Srbijanac.rsKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming