|
Регистрација | Пријави се!


Бог Дагон и Срби

Карловачки Родослов наводи, не прицизирајући вријеме :

„И сва србска служише богу Дагону…“
(Едиција Љуб. Стојановић „Стари српске родослови и летописи“)

Бог Дагон (Еа или Оанес) био је бог Месопотамије, али и врло вероватно – бог Подунавља. Овог старог, риболиког бога, као филистејског идола, документује и Библија. Према ,,Несторовој Хроници„( XИ – XИИ вијек ) и Карловачком Родослову, Подунавље се сматра исходиштем свих Срба (свих каснијих Славена), а нарочито 8.000 година старе локације Лепенски Вир и Винча.

Прихватајући ту много ранију сеобу Срба, западно од ширих области Далеког Истока, Срби су оставили трагове од Пацифика до обала Тигра и Еуфрата, служивши свом богу Дагону. По ,,Несторовој Хроници“ (Повест времених лет) спомиње се да су Срби: „кад су дошли из Вавилоније, најприје застали у Подунављу „. На истој страници Р. Новаковић нагиње схваћању да су се Срби задржали у Подунављу, „пре свега због назива Дагон, Дарконија, Дага и Дачија „, јер су у тим називима препознавали свог ранијег бога Дагона из Месопотамије.

Међутим, посебно би било важно, кад би из те дубоке прошлости, дошли до сазнања, ко је у односу на споменута имена ипак старији, гдје се прво појавило име бога Дагона.

Јесу ли се Срби задржали у Подунављу, управо због тога што су ту наишли на називе сличне њиховом богу Дагону?
Или је било обрнуто – да ли су они у Подунавље пренијели сва та имена и култ бога Дагона?

За сада, изгледа, нема одговора о риболиким бићима, чије су статуете нађене на светском археолошком налазишту Лепенски Вир. Поменут је већ стари сумерски бог, кога су Грци назвали Оанес, који се комотније осјећао у води, било Еуфрата или Тигра, гдје је проводио двије трећине времена (као водено биће). Сумерани су га у фигуративном погледу приказивали као риболико биће, али опет је важно истаћи – такве статуете нађене су само у Лепенском Виру.

Овај податак у вези бога Дагона (Оанеса) недвосмислено упућује на почетке тог култа у самом приобаљу Подунавља; јер Лепенски Вир потјече из осмог миленија прије Христа, а појава тих подунавских дублета у Месопотамији десила се најмање четири миленијума касније. Значи, овдје је потпуно јасан однос узрока и каснијег појављивања у Сумеру.

Ове документоване истине можда дозвољавају и другачије закључке: извор култа Дагона (Оанеса) био је у реци Дунав, а потом је “пренесен „у Месопотамију. Такође, стари бог Дагон (такођер риболиког изгледа), кога су поштовали Срби, је првобитно био бог Подунавља. Јасно је, оваквим логичним поретком, свој пуни смисао добивају и поменута подунавска имена, која су у том случају произашла из имена бога Дагона, баш ту у Лепенском Виру, где су били неоспорни почеци бога Дагона (Оанеса). Оваквим разрјешењем, Срби су у Месопотамију пренели свој стари подунавски култ бога Дагона.

На више места спомињу се сеобе Срба из Месопотамије, но то би веројатно могли бити ти повратци. Чак и ако нисмо у стању доћи до сазнања о неком ранијем, почетном станишту Срба (Месопотамија – Подунавље) – чињеница је: Риболики бог Дагон био је бог сумерских река, али и бог Дунава. Према барељефу из Лувра, бог Дагон плива уз рибе (испод површине), гдје је доњим делом тела риба (Истовјетан приказу митских Сирена); док је на сликама најчешће приказиван с рибљом главом (у рибљим чељустима јасно је видљива људска глава, као да је риба прогутала целог човека).

Једна од река тог сумерског, односно месопотамског региона, носила је име Сирбис – Србица, а топоними уз Дунав обилују појмовима с основом имена бога Дагона. Ове нејасноће, ако то јесу, не разјашњава ни Псеудо-Цезарије (византски писац из ИВ-В ст.), наводом да се под именом библијске реке Фисон крије име Тигра, али и Дунава.

Милош С. Милојевић, у поднаслову „О српској земљама у Малој Азији „, под бројем 26, набраја Мориће, и додаје:
„Међу њима било је једно племе, које се звало Венаши – Венани – у ових је био храм Сербица – бога Дакског „.
Сматра се да је ово племе Венаши живјело на сјевероистоку Мале Азије, на обалама Понта, (где су по предању живела и племена митских Амазонки, жена-ратница). Овдје је реч Дакског посљедица асимилације консонаната,звучног г испред безвучног с. Стога је сасвим могуће да је тај храм био српски храм бога Дагона (преко Дагског).

Исти закљуљчак би произашао и по другој претпоставци: у Карловачком родослову се око Дунава јављају топоними који се односе на име бога Дагона; отуд се и Румунија назива Дагонија. То би била још једна паралела везана за истовјетност Срба и Дачана. То се још једноставније може разумјети, ако се има у виду немогућност, било Грка, било Латина, да забиљеже српско слово ч (отуд Дакског). Отуд и Дагестан у Азији…

Бог Дагон ( Оанес ) и Филистејци (Филистинци)

Библија помиње риборепо божанство у које су веровали Филистејци, а које се звало Дагон.

У Постању 10:1,6 и 13 читамо ко су били Филистејци(Филистинци):
„А ово су племена синова Нојевих, Сима, Хама и Јафета, којима се родише синови после потопа.
Постање 10:6″6 А синови Хамови: Хус и Месраин, Фуд и Ханан.
Постање 10:13и 14″13 А Месраин роди Људеје и Енемеје и Лавеје и Нефталеје,и Патросеје и Хасмеје, одакле изађоше Филистеји и Гафтореји.

У Судијама 16:23 читамо ко је Дагон:
„И кнезови Филистејски скупише се да принесу велику жртву Дагону богу свом, да се провеселе, па рекоше: Предаде нам бог наш у руке наше Самсона непријатеља нашег.“

Јос су стари Сумери и Вавилонци обожавали морско божанство по имену Оанес или Еа, које је на једној каменој фресци сачувано до данашњих дана, а приказано у облику пола човек – пола риба.
Они су добоко веровали да је Оанес, који је изашао из мора, подучио човека уметности и знаности, стога су му сваког лета приносили дарове.

Грчки писац Лукијан из Самосате у делу „О богињи Сирији„, тврди да је у Феникији видео цртеж богиње Месеца, која је представљена као сирена: пола-риба, пола-жена!

Претпоставља се да одавде вуче порекло МИТ О СИРЕНАМА.

Весна Радојловић


Извор: Весна Радојловић
ВидеоКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming