|
Регистрација | Пријави се!


Кућа Николе Доксата, Душанова 10

20.март 1738. остаће упамћен као дан погубљења обновитеља Београдске тврђаве, Николе Доксата. Постоје две верзије о локацији његовог погубљења. Или је то Топличин венац или данашњи Студентски парк.

Иза сурово кажњеног и сурово погубљеног Николе Доксата де Морета, пројектанта и извођача најскупљих фортификацијских радова у Европи у првој половини 18.века, од имовине је остала само скромна кућа у Београду, која је убрзано продата да би се намирили дугови које је њен несрећни власник направио како би је купио. Ова кућа постоји и данас, у Улици цара Душана 10 на Дорћолу, и представља најмистериознију грађевину Београда, место чудних догађаја, и могућу капију подземног града и његових, још увек, недовољно истражених лагума.

Подземни Београд је приказан на многим аустријским мапама из тог периода, а ове мапе би моглле пресудно да се мистерије београдских лагума донекле разјасне.

Познато је да су аустријске војне карте из 17. и 18.века коришћене у аустроугарском освајању 1914. и 1915., а Немци су 1941. године захваљујући мистичним мапама, најпре заузели подземни Београд, а тек потом надземни, док су при повлачењу 1944. прво предали надземни, а тек потом и подземни Београд.

Цела мистерија око куће у Душановој број 10 се повећава питањем зашто је Вермахт априла 1941., одмах по уласку трупа у Београд, прво запосео ову кућу Николе Доксата?!

Извор: Београд вечити град, Александар ДиклићКоментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming