|
Registracija | Prijavi se!Kuća Nikole Doksata, Dušanova 10

20.mart 1738. ostaće upamćen kao dan pogubljenja obnovitelja Beogradske tvrđave, Nikole Doksata. Postoje dve verzije o lokaciji njegovog pogubljenja. Ili je to Topličin venac ili današnji Studentski park.

Iza surovo kažnjenog i surovo pogubljenog Nikole Doksata de Moreta, projektanta i izvođača najskupljih fortifikacijskih radova u Evropi u prvoj polovini 18.veka, od imovine je ostala samo skromna kuća u Beogradu, koja je ubrzano prodata da bi se namirili dugovi koje je njen nesrećni vlasnik napravio kako bi je kupio. Ova kuća postoji i danas, u Ulici cara Dušana 10 na Dorćolu, i predstavlja najmisteriozniju građevinu Beograda, mesto čudnih događaja, i moguću kapiju podzemnog grada i njegovih, još uvek, nedovoljno istraženih laguma.

Podzemni Beograd je prikazan na mnogim austrijskim mapama iz tog perioda, a ove mape bi moglle presudno da se misterije beogradskih laguma donekle razjasne.

Poznato je da su austrijske vojne karte iz 17. i 18.veka korišćene u austrougarskom osvajanju 1914. i 1915., a Nemci su 1941. godine zahvaljujući mističnim mapama, najpre zauzeli podzemni Beograd, a tek potom nadzemni, dok su pri povlačenju 1944. prvo predali nadzemni, a tek potom i podzemni Beograd.

Cela misterija oko kuće u Dušanovoj broj 10 se povećava pitanjem zašto je Vermaht aprila 1941., odmah po ulasku trupa u Beograd, prvo zaposeo ovu kuću Nikole Doksata?!

Izvor: Београд вечити град, Александар ДиклићKomentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming