|
Регистрација | Пријави се!


Како је Манастир Светог Николаја - Нимник добио име

Манастир Светог Николаја-Нимник, неколико километара од села Курјача на путу Пожаревац-Велико Градиште је познат по моштима Свете Мученице Николине(право име јој је Сара, али покојна игуманија није знала тај податак, па ју је прозвала Николина, по Св.Николи, који је овде заштитник). Она је била Влахиња из села Марјања (стари назив за Курјаче). Била је девојчица, златасте косе, од једно 10-12 година. Чувала је овце у манастирској шуми.

Наишли су разбојници, који су хтели да опљачкају манастир и питали је да им каже где је манасти. Она није хтела и на влашком им је рекла: Нушћу нимик! Што значи - не знам ништа. Они су је заклали и ставили у једно шупље дрво.

Над њеним телом се појавила светлост. Људи из села су видели светлост и дошли да виде шта је и нашли њу мртву.

Пренели су је на воловска кола и хтели да је возе у село да је сахране.

Волови нису хтели да иду. Стали су као укопани. Неко је предложио да је носе у манастир и чим су тамо кренули, волови су кренули.

Њен кум, који је био вођа тих разбојника, а који није био присутан када су на њу наишли и убили је, у знак покајања је подигао капелу над њеним гробом.

Капела, коју је народ назвао Светињом обновљена је 1991. када је и фрескописана.
Коментари

Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде не објављујемо. Мишљења изнета у коментарима су приватно мишљење аутора коментара.
Коментари ће бити објављени након провере од стране администратора.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming