|
Registracija | Prijavi se!Kako je Manastir Svetog Nikolaja - Nimnik dobio ime

Manastir Svetog Nikolaja-Nimnik, nekoliko kilometara od sela Kurjača na putu Požarevac-Veliko Gradište je poznat po moštima Svete Mučenice Nikoline(pravo ime joj je Sara, ali pokojna igumanija nije znala taj podatak, pa ju je prozvala Nikolina, po Sv.Nikoli, koji je ovde zaštitnik). Ona je bila Vlahinja iz sela Marjanja (stari naziv za Kurjače). Bila je devojčica, zlataste kose, od jedno 10-12 godina. Čuvala je ovce u manastirskoj šumi.

Naišli su razbojnici, koji su hteli da opljačkaju manastir i pitali je da im kaže gde je manasti. Ona nije htela i na vlaškom im je rekla: Nušću nimik! Što znači - ne znam ništa. Oni su je zaklali i stavili u jedno šuplje drvo.

Nad njenim telom se pojavila svetlost. Ljudi iz sela su videli svetlost i došli da vide šta je i našli nju mrtvu.

Preneli su je na volovska kola i hteli da je voze u selo da je sahrane.

Volovi nisu hteli da idu. Stali su kao ukopani. Neko je predložio da je nose u manastir i čim su tamo krenuli, volovi su krenuli.

Njen kum, koji je bio vođa tih razbojnika, a koji nije bio prisutan kada su na nju naišli i ubili je, u znak pokajanja je podigao kapelu nad njenim grobom.

Kapela, koju je narod nazvao Svetinjom obnovljena je 1991. kada je i freskopisana.
Komentari

Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ne objavljujemo. Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara.
Komentari će biti objavljeni nakon provere od strane administratora.

© 2015 Srbijanac.rs | Template design by W3layouts | SM Programming